Grillad secreto med tomatsallad

Halsbit eller secreto, det spanska namnet som syftar till grisens hemlighet, är en mör och fin styckningsdetalj som du kan hitta i välsorterade köttbutiker eller beställa butiker med manuell köttdisk. Den styckas ut på spanskt manér och passar fint att lägga på grillen, på grund av att den är duktigt marmorerad. Du kan använda det här receptet som grundrecept för grillad halsbit. 

Ingredienser

700 g halsbit
1 msk torkad timjan
1 citron, saften 
salt och malen svartpeppar

Tomatsallad:
5 tomater, skivade

½ gul lök, tunt skivad

1−2 dl svarta oliver 

Dressing:
½ dl olivolja

1 msk rödvinsvinäger

salt och malen svartpeppar

Gör så här

Blanda ingredienserna till marinaden i en skål, lägg i köttet och vänd det i marinaden. Täck med plast och låt stå i kylen i ca 1 tim. Låt det sedan stå framme så att det är rumsvarmt när det ska grillas.

Tomatsallad:
Lägg skivade tomater på en tallrik, strö över tunt skivad lök och oliver. Blanda samman ingredienserna till dressingen och häll den över grönsakerna strax före servering.

Torka av köttet och grilla det på utegrill eller i grillpanna ca 7 minuter per sida. Vänd flera gånger. Köttet är klart när innertemperaturen är ca 65˚. Lägg över det på en skärbräda och skär det i strimlor, tvärs över muskelfibrerna. Servera köttet till tomatsalladen. 

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen