Kalvstek med ädel gräddsås
Ingredienser
6 portioner
800 g kalvstek av ytterlår, innanlår eller fransyska, benfri
salt och malen vitpeppar
1 msk smör
3 dl kalvbuljong
Sås:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
3 dl kalvbuljong
1 dl grädde
25 g ädelost
1 msk vinbärsgelé
salt och malen vitpeppar
Till servering:
kokt blomkål
kokt potatis
Gör så här
Krydda köttet med salt och peppar och bryn i en stekgryta.
Häll på buljong, koka upp och sänk värmen. Låt sjuda under lock till innertemperatur 70°, ca 1 ½ timme. Låt köttet vila 15 minuter.
Ädel gräddsås:
Sila spadet och förstärk eventuellt med buljongtärning och vatten. Smält smör i en kastrull, rör ner mjöl och späd med buljong, lite i taget. Häll i grädde, smula ner ost och lägg i gelé. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda 3−5 minuter. Krydda med salt och peppar.
Servering:
Skär upp köttet i tunna skivor. Servera med såsen, kokt blomkål och kokt potatis.