Kåldolmar

I många recept på kåldolmar drygas färsen ut med eller ströbröd. I en del gamla recept tar man istället tillvara rotstocken, hackar den och blandar ner hacket i färsen. Det är inte bara resursklokt, det blir mycket godare! Kåldolmar är en svensk husmansklassiker. 

Ingredienser

8 portioner

1 stort vitkålshuvud, ca 2 kg
1 gul lök
2 msk smör
1 kg blandfärs (70 % nöt, 30 % gris)
1 msk salt
1 tsk malen vitpeppar
2 dl vatten
2 ½ dl kalvbuljong + 2–3 dl kålspad
3 dl grädde

Till servering:
kokt potatis
rårörda lingon

Gör så här

Värm ugnen till 200°. Koka upp 2 liter lättsaltat vatten. Skär ut rotstocken ur kålhuvudet och kassera de allra yttersta bladen. Ta varsamt loss 20 hela kålblad och lägg ner i vattnet. Koka dem 4–5 minuter tills de mjuknar. Låt bladen rinna av i durkslag.

Hacka rotstocken. Skala och finhacka löken. Fräs lök och rotstockshack i smör och låt svalna. Blanda samman hacket med färsen. Rör ner salt, peppar och vatten. Fördela färsen på kålbladen. Vik ihop till fasta dolmar. Placera kåldolmarna med skarvarna neråt i en smord ugnssäker form.

Stek i ugnen på nedre falsen i ungefär 45 minuter. Häll på kalvbuljong och kålspad efter halva stektiden. Häll av skyn och spara den när dolmarna nästan är klara. Ställ tillbaka kåldolmarna i ugnen igen. Stäng av värmen och lägg ett lock eller folie över kåldolmarna och låt dem bli klara på eftervärmen.

Sila över skyn i en kastrull. Koka upp den, rör ner grädden och ge såsen ett uppkok. Sänk värmen och sjud utan lock i ca 15 minuter eller tills såsen blivit lagom tjock. Servera såsen till kåldolmarna och kokt potatis.