Konfiterad griskind med senapsdressad kålsallad

Konfitera är en gammaldags metod som går ut på att kött saltas in och sedan tillagas i fett. Griskinder är en styckningsdetalj som passar perfekt för den här tillagningsmetoden. En griskind väger ca 500 g före tillagning och räcker lagom till 2 personer. Här serverar vi köttet med en läcker kålsallad. 

Ingredienser

4 portioner

2 griskinder, ca 1 kg
1 ½ tsk salt svartpeppar 
1 msk smör
6 dl – 1 liter neutral rapsolja (mängden beror på hur trång kastrullen är)
1 msk rosmarin, torkad
2 lagerblad
1 msk timjan, torkad
3 msk äppelcidervinäger
1 gul lök, skuren i klyftor
3 vitlöksklyftor, hackade

Kålsallad:
400 g brysselkål, ansad
200 g savojkål, ansad
1 gul lök, strimlad
1 äpple, urkärnat och skuret i klyftor
2 msk smör 

Senapsdressing: 
2 msk äppelcidervinäger
1 msk fransk senap
1 tsk honung
1 tsk timjan, torkad
1 krm svartpeppar, nymalen
½ tsk salt
1 dl rapsolja

Gör så här

Strö salt över griskinderna och lägg dem i en skål. Täck med plastfolie och låt stå ca 1 timme.

Smält smöret i en kastrull, lägg ner köttet och häll på rapsolja så att det täcker. Tillsätt kryddor, vinäger, lök och vitlök. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud sakta utan lock i ca 1 timme. Lyft upp köttet som ligger närmast bottnen några gånger så att det inte bränner fast. Låt köttet svalna.  

Koka upp lättsaltat vatten och förväll brysselkålen i saltat vatten. Skär savojkålsbladen i bitar och förväll även dem. Låt de båda kålsorterna rinna av i ett durkslag och lägg dem sedan i en skål med iskallt vatten. Den snabba nedkylningen gör att den gröna färgen bevaras bättre. Sila bort vattnet när kålen har kallnat.

Kålsallad:
Fräs löken tills den är mjuk och genomskinlig, tillsätt äppelklyftorna, fortsätt att fräsa tills de är mjuka. Halvera brysselkålshuvudena och blanda ner dem i röran tillsammans med savojkålsbladen. Låt allt bli varmt. Blanda samman ingredienserna till dressingen och vänd ner den i de varma grönsakerna

Servering:
Lyft upp griskinderna ur oljan. Stek dem eller grilla dem i grillpanna så att de får färg. Skär upp i skivor och strö över flingsalt. Lägg upp salladen i varma djupa tallrikar och toppa med köttet.

Tips:
Griskinderna kan även tillagas i ugn på 125˚. 

Liknande recept