Bogbladsplatta av nöt är en styckningsdel som du kan hitta i manuell köttdisk. Den kommer från nötkreaturets framdel och är något hårdare i konsistensen än högrev, vilket gör att den passar utmärkt i soppa, eftersom köttbitarna håller ihop fint även efter kokning.
Köttsoppa med rotfrukter och ärtor
Ingredienser
10 personer
2 gula lökar, i bitar
2 morötter, i bitar
8 vitpepparkorn
1 ½ tsk salt
3 liter köttbuljong
500 g bogbladsplatta
1 bit rotselleri, ca 300 g, fintärnad
1 bit kålrot, ca 400 g, fintärnad
3 morötter, fintärnade
1 purjolök, finstrimlad
250 g gröna ärtor, djupfrysta
1 knippa persilja, hackad
salt och malen svartpeppar
Till servering:
knäckebröd med ost
Gör så här
Lägg lök och morot i en rymlig gryta tillsammans med pepparkorn, salt och buljong. Koka upp och lägg ner köttet. Sänk värmen till låg och låt sjuda under lock i cirka 1 ½ timme, eller tills köttet är mört. Ta upp, låt svalna och skär sedan köttet i fina tärningar.
Ta upp köttet, sila buljongen och häll över den i en gryta. Koka upp och lägg ner rotselleri, kålrot och morötter. Låt dem sjuda i buljongen tills de mjuknat, ca 25 minuter min. Lägg i purjolöken och sjud ytterligare 5 minuter. Smaka av och justera kryddningen med salt och peppar. Lägg ner köttet, ärtorna och persiljan.
Låt soppan koka upp före servering. Servera med knäckebröd och ost.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Köttsoppa med klimp
Ärtor Française med knaperstekt fläsk och ugnsbakad potatis
Kotlett med sauterad kål, ärtor och svamp
Kryddig lammkorv med stomp på gula ärtor och gurksallad
Flankstek i ugn med rostade rotfrukter och örtig gräddsås
Halstrad fläsklägg med honungsglaserade rotfrukter, senapskräm och timjanssky