Lasagne med lammfärs, fårost och vitkål

Ingredienser

6 portioner

Vitkålssallad med dressing:
2 dl vispgrädde
2 msk vitvinsvinäger
2 msk pressad citronsaft
2 vitlöksklyftor, pressade
½ dl fint riven parmesanost
½ vitkålshuvud, strimlat
salt och malen vitpeppar

Färssås:
400g svensk lammfärs
½ vitkålshuvud, fint strimlat
2 stora gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk tomatpuré
½ tsk torkad oregano
olja och smör till stekning
salt och malen vitpeppar

Fårost-bechamel:
3 dl mjölk
3 dl grädde
150g fårost, smulad
1 msk smör
2 msk vetemjöl
salt och malen svartpeppar

Lasagne:

1 paket lasagneplattor, 500g
3 dl stark ost, riven
50g smulad fårost
2 tsk smör
salt och malen svartpeppar

Gör så här

Vitkålssallad med dressing:
Rör ihop grädde, vinäger och citronsaft. Pressa ner vitlöken och rör ner parmesanosten. Låt dressingen stå i rumstemperatur att tjockna i minst 1 timme. När den tjocknat masserar du in den i den fint strimlade vitkålen. Smaksätt med salt och peppar.

Färssås:
Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Fräs färsen, vitkålen, löken och vitlöken i omgångar och lägg över i en kastrull efter hand. Smaksätt med tomatpuré, oregano, salt och peppar. Låt sjuda ihop till en god sås och ställ den sedan åt sidan ett tag.

Fårost-bechamel:
Häll grädde och mjölk i en kastrull och hetta upp. Smält smöret i en annan kastrull, dra av från värmen och rör ner vetemjölet. Vispa ner gräddmjölken lite i taget och vispa till sist ner den smulade osten. Det kan få vara bitar kvar det är bara gott. Smaksätt med salt och peppar.

Lasagne:
Värm ugnen till 200°C. Lägg ett lager fårost-bechamel i botten på en ugnssäker form. Varva sedan färssås, fårost-bechamel och lasagneplattor. Det sista lagret ska vara plattor och över det rejält med riven ost. Låt lasagnen tillagas i ugnen cirka 30 minuter. Läs på förpackningen för att se hur lång tid just dina plattor måste tillagas för att bi mjuka.

Servera lasagnen med vitkålssalladen.