Lasagne med lammfärs, fårost och vitkål

Ingredienser

6 portioner

Vitkålssallad med dressing:

2 dl vispgrädde

2 msk vitvinsvinäger

2 msk pressad citronsaft

2 vitlöksklyftor, pressade

½ dl fint riven parmesanost

½ vitkålshuvud, strimlat

salt och malen vitpeppar

Färssås:

400g svensk lammfärs

½ vitkålshuvud, fint strimlat

2 stora gula lökar, finhackade

2 vitlöksklyftor, finhackade

2 msk tomatpuré

½ tsk torkad oregano

olja och smör till stekning

salt och malen vitpeppar

Fårost-bechamel:

3 dl mjölk

3 dl grädde

150g fårost, smulad

1 msk smör

2 msk vetemjöl

salt och malen svartpeppar

Lasagne:

1 paket lasagneplattor, 500g

3 dl stark ost, riven

50g smulad fårost

2 tsk smör
salt och malen svartpeppar

Gör så här

Vitkålssallad med dressing:
Rör ihop grädde, vinäger och citronsaft. Pressa ner vitlöken och rör ner parmesanosten. Låt dressingen stå i rumstemperatur att tjockna i minst 1 timme. När den tjocknat masserar du in den i den fint strimlade vitkålen. Smaksätt med salt och peppar.

Färssås:
Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Fräs färsen, vitkålen, löken och vitlöken i omgångar och lägg över i en kastrull efter hand. Smaksätt med tomatpuré, oregano, salt och peppar. Låt sjuda ihop till en god sås och ställ den sedan åt sidan ett tag.

Fårost-bechamel:
Häll grädde och mjölk i en kastrull och hetta upp. Smält smöret i en annan kastrull, dra av från värmen och rör ner vetemjölet. Vispa ner gräddmjölken lite i taget och vispa till sist ner den smulade osten. Det kan få vara bitar kvar det är bara gott. Smaksätt med salt och peppar.

Lasagne:
Värm ugnen till 200°C. Lägg ett lager fårost-bechamel i botten på en ugnssäker form. Varva sedan färssås, fårost-bechamel och lasagneplattor. Det sista lagret ska vara plattor och över det rejält med riven ost. Låt lasagnen tillagas i ugnen cirka 30 minuter. Läs på förpackningen för att se hur lång tid just dina plattor måste tillagas för att bi mjuka.

Servera lasagnen med vitkålssalladen. 

Visste du att lamm är bra naturvårdare?

Får och lamm är duktiga naturvårdare. Där de betar ser de till att landskapen hålls öppna och vackra. Och det gör i sin tur att blommor, fåglar och insekter kan leva gott. Får betar gärna också löv från olika slags träd och buskar, även taggiga, vilket gör att de är suveräna på att öppna upp igenväxta marker. Det bidrar till att höga natur- och kulturvärden kan bevaras i betesmarkerna.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt lammkött här.

FLER RECEPT

Rulla till toppen