Denna ost- och skinksallad Parisienne är en klassisk sallad från det franska köket. Servera den en fin sommardag som en lättare middag. Kom ihåg att alltid välja svensk skinka när du ska laga denna ost- och skinksallad – det är både hållbart och smart. Då bidrar du dessutom till en lägre klimatpåverkan globalt, lägre antibiotikaanvändning, fler arbetstillfällen samt en högre självförsörjningsgrad i Sverige. Titta efter märket Kött från Sverige.
Ost- och skinksallad Parisienne
Ingredienser
4 portioner
400 g kokt skinka, i frimärksstora skivor
200 g emmentaler, i strimlor
4 färska champinjoner, i skivor
½ grönsalladshuvud
2 hårdkokta ägg, i klyftor
2 tomater, i klyftor
Dressing:
2 msk olivolja
1 tsk vinäger
salt och malen vitpeppar
1 tsk dijonsenap
örtkryddor eller hackad persilja
Gör så här
Lägg salladsbladen i bottnen på fyra djupa tallrikar. Lägg på skinka, ost och champinjoner.
Dekorera med ägg och tomat.
Blanda samman ingredienserna till dressingen och droppa över salladen före servering.
Varför ska man välja svenskt griskött?
Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.
Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Kasslergratäng med potatis, purjolök och ost
Köttpaj med soltorkade tomater, broccoli och ost
Cuban sandwich med fläskkarré, tomat och ost
Jerkkryddad fläskkarré i salladsblad med grönsaker och ost
Rosmarinkryddad fläskkotlett med citrondressing, broccoli och ost
Ost- och broccoligratinerade fläskkotletter med klyftpotatis