Ostfondue med skinka

Ostfondue med skinka är trevligt pyssel som liten kvällsrätt eller att servera som natta-mat. Använd en träslev och rör i åttor när ostmassan värms på spisen. Det minskar risken för att osten bränner fast.

Ingredienser

4 portioner

1 vitlöksklyfta, delad
1 dl vitt vin
100 g Gruyère
100 g Cheddar
2 tsk potatismjöl
1 msk Kirschwasser

Att doppa:
4 skivor vitt bröd, i kuber
400 g rökt skinka, i tunna skivor

Du behöver också:
fonduegryta med brännare
fonduegafflar

Gör så här

Gnid fonduegrytan med vitlöksklyftan.

Häll i vin och låt koka upp. Tillsätt ost, rör om och koka upp igen. Rör med en träslev till en slät massa. Rör ut potatismjöl i Kirschwasser och rör ner det i ostmassan.

Ställ på bordet på ställning med värme under. Doppa brödet och skinkan i ostmassan.

Tips: Variera gärna skinkan med svensk lufttorkad skinka alternativt svensk kallrökt skinka.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen