Pinchos med lammrostas, kräm på getost och julpicklad rödlök

Bjud på något annorlunda till glöggminglet. Dessa pinchos med lammrostas, kräm på getost och julpicklad rödlök är festligt och gott till glöggen.

Ingredienser

8-10 snittar, 30 min

Julpicklad rödlök:
0,5 dl ättika
1 dl socker
1,5 dl vatten
1 tsk hela nejlikor
1-2 msk frysta lingon

Ingredienser:
1-2 st svensk lammrostas
salt, peppar
2 msk smör till stekning
1 baguette, skuren i skivor
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, halverad

Getostkräm:
100g getost utan kant (petit chevre)
0,5-1 dl creme fraiche 34%
1 tsk honung
salt och nymalen svartpeppar

Till dekoration:
färsk rosmarin

Gör så här

Koka samman ättika, socker och vatten tills sockret lösts helt. Tillsätt nejlikor, lingon och låt svalna något. Skär ner löken i tunna båtar, eller strimla den bara. Lägg ner i lagen och förslut med plast eller lock. (Detta kan man förbereda redan dagen innan om man önskar.)

Salta och peppra lammrostas runt om och bryn den runt om i smör i en stekpanna. Sätt in en stektermometer i mitten av köttbiten och sätt in i ugnen på 100°C tills innertempen når 54°C. Ta ut låt vila.

Gör under tiden getostkrämen genom att blanda ihop alla ingredienser med gaffel, gärna så krämen blir slät. Smaka upp med salt och nymalen svartpeppar.

Skär baguetten i skivor och ringla över olivolja. Dela vitlöken på hälften och gnid in brödskivorna genom att gnugga vitlöken mot ytan. Rosta brödskivorna i ugnen på 200°C i ca 5-7 minuter, eller tills de är rostade. Låt svalna.

Skär lammrostas i tunna skivor och lägg på varje brödskiva. Spritsa eller skeda på getostkrämen och toppa med den julpicklade rödlöken. Dekorera med färsk rosmarin!

(Allt går att förbereda. Men montera snittarna lite innan de skall avnjutas på adventsminglet)

Receptet är framtaget av Catarina König, också känd som Matfashionistan samt vinnare av Sveriges Mästerkock 2016.

Fler recept