Poké-bowl med carnitas

Ingredienser

6 portioner

700g benfri svensk fläskkarré

2 msk chiliflakes

2 msk rökt paprikapulver

2 apelsiner, skal och saft

2 msk kinesisk soja

6 vitlöksklyftor, pressade

2 gula lökar, finhackade

6 dl coca cola

neutral olja till stekning

Picklad silverlök:

2 silverlökar, tunt skivade

1 dl strösocker

2 dl ättikssprit 12%

3 dl vatten

1 röd chili, finhackad

Mango- och avokadosalsa:

250g mango, tärnad

250g avokado, tärnade

1-2 röda chili, finhackade

4 msk vitvinsvinäger

8 msk olja

salt och malen svartpeppar från kvarnen

Till servering:

1 ½ dl kokt rundkornigt ris per person ¼ dl kokta svarta bönor per person

¼ dl kokta gröna sojabönor (edamame) per person

picklad silverlök, se separat recept

mango- och avokadosalsa, se separat recept

färsk koriander

majonnäs efter smak

Du behöver också:

järngryta

Gör så här

Carnitas:

Skär köttet i små bitar. Blanda samman chiliflakes och paprikapulver, och massera in kryddorna i köttet. Riv över apelsinskalet och pressa över apelsinsaften. Tillsätt soja, vitlök och lök, och blanda samman. Låt sedan marinera över natten.

Picklad silverlök:
Koka upp socker, vatten och ättikssprit, dra av kastrullen från värmen och lägg sedan i löken och chilin. Ställ åt sidan och låt svalna.

Avokadosalsa:
Blanda samman mango, avokado och chili i en skål. Vänd ner vinäger, olja, salt och peppar. Ställ åt sidan tills det är dags för servering.

Låt köttet rinna av i ett durkslag och spara marinaden. Hetta upp olja i järngrytan och stek köttet så att det får fin yta. Häll på marinaden och häll sedan på coca cola så att det täcker. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud i minst 3 timmar. Fyll på vätska (återstående coca cola och vatten) när det behövs.

När det är klart har du en härligt, kletig, trådig, sötspicy fyllning. Ta upp köttet ut såsen och dra isär det med två gafflar. Koka ner såsen tills den blir tjock, blanda ner köttet igen och smaksätt sedan med salt och svartpeppar.

Servering:
Lägg riset i serveringsskålar och toppa med köttet och de svarta bönorna. Dekorera med picklad silverlök, salsa, koriander och majonnäs. Servera med edamamebönorna.

Tips:
Carnitasköttet kan du även servera som tillbehör till taco, i hamburgerbröd, i bao-bröd eller som fyllning i en paj. 

FLER RECEPT

Rulla till toppen