Klassisk svensk råbiff

Enligt originalreceptet ska en klassisk svensk råbiff göras på oxfilé, men nu för tiden är innanlåret så fint, att det går precis lika bra att använda det. Klassiska tillbehör till svensk råbiff är rödbetor, kapris och saltgurka.

Ingredienser

4 portioner

500 g innanlår av nöt, i bit
vatten

Tillbehör:
1 gul lök, finhackad
½ dl inlagda rödbetor, finhackade
2 msk kapris
2 msk saltgurka, finhackad
4 äggulor plus äggskal
salt och malen svartpeppar

Du behöver också:
köttkvarn med fin skiva

Gör så här

Frys in köttet minst två dygn. Tina det till hälften. Mal köttet två gånger på kvarnens finaste skiva.

Knåda köttet och tillsätt någon tesked vatten. Forma till fyra biffar. Gör rutmönster med en kniv och lägg upp biffarna på var sin tallrik. Garnera med lök, rödbetor, kapris och saltgurka runt om.

Skilj gulan från äggvitan på äggen, och lägg en gula i var sin skalhalva. Gör en liten urgröpning i varje biff och ställ i skalhalvan. Servera med salt och peppar i kvarn, smör och knäckebröd.

Värt att tänka på när man ska äta rått kött
Till råbiff ska man inte använda färdigförpackad färs utan bör utgå från en hel bit kött. Bakterier kan finnas på ytan av köttbiten, därför krävs extra noggrann hygien och kylförvaring. Man kan även skära bort ytan på köttet för att minska antalet bakterier eller värmebehandla ytan för att döda bakterier. Hos Livsmedelsverket finns ytterligare information.

FLER RECEPT

Rulla till toppen