Rökig svampbuljong med fläskdumplings och gomadressing

Ingredienser

6 portioner

Rökig svampbuljong + fyllning:
100g svensk fläskkarré, i bitar
100g svamp, finhackad
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
smör och olja till stekning
1-2 rökta chilifrukter
2 liter kraftig oxbuljong
1-2 msk sherryvinäger
salt och malen svartpeppar

Gomadressing:
50g sesamfrön
3 msk risvinäger
2 msk kinesisk soja
4 msk sesamolja
1 tsk citronsaft
1 tsk strösocker
½ krm salt

Dumplings:
köttblandningen från ovan
1 paket wontondeg
1 msk fisksås
1 msk sesamolja

Till servering:
4 vårlökar, det gröna, strimlat
rostade sesamfrön


Du behöver också:
mortel
ångform för dumplings

Gör så här

Fräs kött, svamp, lök och vitlök tillsammans i smör och olja tills allt blivit mjukt och följsamt. Lägg över i en stor kastrull, häll på buljongen och låt koka på medelvärme utan lock tills karrén är trådig och sönderkokt, det tar minst 2 timmar.

Sila av buljongen som är kvar, smaksätt den med sherryvinäger, salt och peppar och ställ åt sidan ett tag. Låt köttröran svalna, den blir fyllningen till degknytena.

Gomadressing:
Rosta sesamfröna i en torr stekpanna. Mortla dem sedan till en grov puré. Blanda sedan samman vinäger, soja, olja och citronsaft. Rör ner socker och salt.

Hacka eller mixa köttblandningen fyllningen väldigt fint. Blanda samman med fisksås och sesamolja. Fyll knytena genom att lägga en liten klick fyllning på mitten av wontondegen och lämna en liten kant. Pensla kanten med vatten och nyp ihop till snygga knyten.

Koka upp 3-4 cm vatten i en bred kastrull. Ställ ner ångformen i kastrullen med kokande vatten. Låt degknytena ångkoka cirka 5 minuter tills degen blivit lite genomskinlig.

Servering:
Lägg några dumplings i en skål, häll på lite buljong och dekorera med gomadressing, finhackad sticklök och rostade sesamfrön.

Tips
Har du ingen ångkokningsform, använd ett durkslag med ett oljat bakplåtspapper i botten.