Skinkstek på danskt vis
Den danska skinksteken har en knaprig svål och serveras med bland annat rödkål och äppelmos. I Danmark äter man skinkstek vid jul, och det passar ju bra här med, eftersom man oftast har flera av tillbehören hemma.
Den danska skinksteken har en knaprig svål och serveras med bland annat rödkål och äppelmos. I Danmark äter man skinkstek vid jul, och det passar ju bra här med, eftersom man oftast har flera av tillbehören hemma.
8 portioner
1 kg färsk skinka med 8 mm fettrand under svålen
eller1 kg benfri kotlettrad med fett och svål
1 tsk ingefära
salt och malen vitpeppar
Sås:
5 dl sky+vatten
2 msk smör
3 msk vetemjöl
1 ½ dl grädde
salt och malen vitpeppar
1 tsk kinesisk soja
Till servering:
rödkål
syltade gröna tomater
katrinplommon
äppelmos
potatis stekt med kummin
Värm ugnen till 175°.
Skär ett dekorativt rutmönster genom svålen och fettet, men inte ända ner i köttet.
Lägg steken med svålen neråt i en ugnssäker form. Slå på så mycket vatten att svålen täcks. Ställ in i ugnen och åt koka i ca 30 minuter.
Ta upp steken och krydda med ingefära, salt och peppar. Lägg den nu med svålen uppåt på ett galler i formen. Sätt i en köttermometer och stek i ugnen.
Fyll eventuellt på med mer vatten om det kokar bort. Stek till innertemperatur 85°, mellan 1 ½ och 2 timmar.
Öka ugnstemperaturen till 250° och ställ ugnsluckan på glänt. Stek vidare tills svålen är knaprig.
Ta ut steken och låt den vila i 15 minuter innan den skärs upp i tunna skivor före servering. Servera med sås och tillbehör.
Sås:
Sila skyn, mät upp den och späd eventuellt med vatten. Smält smör i en kastrull och strö över mjöl. Rör om. Späd med skyn, koka upp, sänk värmen och låt såsen sjuda 5 minuter. Tillsätt grädde och krydda med salt, peppar och soja.