Grillade skivor av lammstek

Det här är lammets svar på flinta-stek. Härliga tjocka skivor av lammsteken med ett fint ben i mitten. Köttet får smak av en härlig marinad och serveras med lökkompott och ett lent palsternacksmos. 

Ingredienser

4 portioner

4 skivor lammstek med ben, à 175 g
100 g knaperstekt bacon, i strimlor

Limemarinad:
½ dl olivolja
½ dl limesaft, nypressad
2 msk timjan, hackad färsk

Lökkompott:
120 g purjolök eller salladslök, strimlad
1 msk olja
1 msk honung
1 krm salt
½ krm svartpeppar
¾ dl balsamvinäger, mild
150 g körsbärstomater, i klyftor
½ dl gräslök, klippt

Till servering:
palsternacksmos kryddat med riven ost

Gör så här

Lägg köttet i dubbla plastpåsar. Blanda samman marinaden och häll den över köttet. Se till att det blandas ordentligt. Låt vila svalt 2 timmar.

Lökkompott:
Fräs löken mjuk lök i olja utan att den tar färg. Häll över balsamvinäger och låt blandningen sjuda på låg värme tills vinägern kokat in. Krydda med honung, salt och peppar. Vänd ned tomaterna i kompotten och låt den svalna.

Stek baconet knaprigt och låt det rinna av på en bit hushållspapper. Låt köttet rinna av och stek eller grilla skivorna 2-3 minuter på var sida. Vänd ner gräslöken i kompotten. Servera köttet nygrillat med kompotten, det knaperstekta baconet samt ostkryddat palsternacksmos.

FLER RECEPT

Rulla till toppen