Soppa med frikadeller och stjärnpasta

Ingredienser

6 portioner

Kalvfrikadeller:
250g svensk kalvfärs
250g svensk fläskfärs
2 dl vitt, torrt bröd utan kanter
2 dl vispgrädde
1 gul lök, riven
2 vitlöksklyftor, rivna
1 msk italiensk örtkrydda
1 ägg
1 dl Västerbottensost, fint riven
salt och malen svartpeppar

Soppa:
olja och smör till stekning
1 citron
1 gul lök, fint hackad
1 vitlöksklyfta, fint hackad
1 liter kalvbuljong
2 dl stjärnpasta (stelline)
salt och malen svartpeppar
400g färsk bladspenat
100g Västerbottensost, grovt riven

Gör så här

Frikadeller:
Lägg brödbitarna i en skål och häll på grädden. Tillsätt lök och vitlök, salt och peppar och låt stå och dra i ca 15 minuter. När brödet sugit upp grädden är det dags att blanda ner färs, ägg och ost. Blanda ihop till en smet och rulla sedan fina bollar av denna. Lägg åt sidan så att de får torka lite på ytan.

Soppa:
Lägg smör och olja i en stor kastrull. Börja med att steka citronen tills det doftar solmoget. Ta upp citronen och lägg åt sidan. Lägg ner lök och vitlök i kastrullen och låt dem svettas ett tag. Häll sedan på buljongen.

Lägg ner frikadellerna och låt den sjuda i buljongen cirka 5 minuter. Lägg ner stjärnpastan och sjud ytterligare ca 4 minuter. Kontrollera att frikadellerna och pastan är färdigkokta. Pressa ner saften från den stekta citronen, tillsätt spenaten och smaka av soppan. Justera kryddningen med salt och peppar. Allra sist river du rejält med parmesan över soppan. Servera genast.