Stekt utskuren biff med ratatouille

Stekt utskuren biff med ratatouille är en god fredagsrätt i all sin enkelhet. Om du förbereder genom att laga ratatouillen dagen före servering tar det bara 10 minuter att få middagen på bordet. 

Ingredienser

4 portioner

600 g utskuren biff, i skivor
salt och malen vitpeppar
malen svartpeppar
smör att steka i

Ratatouille:
½ aubergine
½ zucchini
1 ½ paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 dl krossade tomater
1 krm malen svartpeppar
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad basilika
1 lagerblad
salt och malen svartpeppar

Gör så här

Ratatouille: Tärna aubergine och zucchini. Kärna ur och skär paprikan till mindre bitar. Hacka gul lök och vitlök.

Bryn grönsakerna i omgångar i oljan och lägg över dem i en stor kastrull. Tillsätt krossad tomat, svartpeppar, timjan, basilika och lagerblad. Låt grytan först koka 10 minuter med lock och sedan ytterligare 20 minuter utan lock. Rör om då och då. Ta bort lagerbladet före servering.

Torka av köttskivorna och krydda med salt och peppar. Stek i smör ca 4 minuter per sida. Rött kött ska ha en innertemperatur på 63°, medium på 72° och genomstekt på 77°. Servera köttet nystekt med ratatouille.

Varför ska man välja svenskt nötkött?

Visste du att vi behöver fler betande djur för att rädda den biologiska mångfalden? Hagmarker där betesdjur vistats länge och som inte plöjts under en längre tid, så kallade naturbetesmarker, har en stor artrikedom och kan ha över 40 arter på en kvadratmeter. Naturbetesmarker kan vara lika artrika som regnskogen och är livsmiljön för många utrotningshotade arter. Beteshagen är ett hem för många växtarter men också mängder av fjärilar, skalbaggar, bin och fåglar. För att bevara biologisk mångfald och ett bördigt landskap behövs ungefär ett nötdjur per hektar.

Om dessa betesmarker inte vårdas av betande djur försvinner den floran och faunan. Enligt Naturvårdsverket behövs fler betande djur för att klara Sveriges miljömål om biologisk mångfald.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt nötkött här

FLER RECEPT

Rulla till toppen