Ugnsbakad vitlöksspäckad kotlettrad med örter och nejlika passar bra som helgmiddag. Detta goda kött serveras med ugnspotatis, brysselkål och senapscrème.
Ugnsbakad vitlöksspäckad kotlettrad med örter och nejlika
Ingredienser
8 portioner
1 kg hel kotlettrad med fettkappa, benfri
8 vitlöksklyftor, skalade
1 msk torkad timjan
1 msk torkad rosmarin
1 msk malen kryddnejlika
2 msk smör
2 msk olivolja
salt och malen vitpeppar
1 kg potatis, tvättad med skal
salt och malen svartpeppar
Till servering:
brysselkål
crème fraiche med fransk senap
Gör så här
Värm ugnen till 175º.
Gör 8 djupa skåror i köttet med en smal kniv. Späcka köttet med vitlöken. Blanda samman kryddor, salt och peppar och gnid in köttet med blandningen. Bryn det i smör och lägg över i en smord ugnssäker form.
Skär potatisarna i jämna bitar och lägg dem runt om köttet i formen. Ringla över olja och krydda med salt och peppar.
Ställ in formen i nedre delen av ugnen och stek ca 1 timme. Rör om potatisen då och då. Stek köttet till innertemperatur 68º. Låt köttet vila i smörpapper 15 minuter och håll potatisen varm under lock eller smörpapper.
Servering: Skär köttet i ½ cm tjocka skivor och lägg tillbaka dem i formen, ovanpå potatisen. Servera direkt ur formen och bjud brysselkål och crème fraiche kryddad med fransk senap till.