Ugnslagad kotlettrad med svampsås, rotselleripuré och rödlöksmarmelad

Läckert så det står det härliga till när Anette Rosvall bjuder in till middag! Detta recept med svenska råvaror och svensk benfri kotlettrad passar fint när man vill äta söndagsstek på nytt vis.

Ingredienser

6 portioner

700g svensk benfri kotlettrad

Rödlöksmarmelad med tranbär:
4 msk neutral matolja
4 rödlökar, fint skivade
3 msk rödvinsvinäger
1 dl rött vin
¼ dl strösocker
½ tsk salt
½ krm malen svartpeppar
1 msk torkad timjan
1 dl djupfrysta lingon eller tranbär

Selleri- och potatispuré:
800g rotselleri
200g potatis
25g brynt smör
2 dl varm mjölk
salt och malen vitpeppar

Till servering:
smörslungade morötter

Svampsås:
200g finhackade skogschampinjoner eller nyplockad svamp
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl gräddskyn från köttet
1 krm skvätt soja
1 msk konjak (om du vill) salt och malen vitpeppar
1 msk smör

Gör så här

Värm ugnen till 125°C. Skär fina snitt i fettet på kotlettraden. Bryn köttet i het panna, lyft upp det ur pannan och lägg det i en ugnssäker form. Ställ in i ugnen och tillaga ca 40 minuter eller tills den har en innertemperatur 65°C grader. (Anette föredrar sitt kött rosa i mitten och tar ut det redan vid 60°C)

Rödlöksmarmelad med tranbär:
Hetta upp oljan i en stekpanna. Sänk värmen till låg, lägg ner löken och låt den bli mjuk. Tillsätt vinäger, vin, socker och timjan. och timjan. Låt småputtra till marmelad. Krydda med salt och peppar och vänd till sist ner tranbären.

Selleri- och potatispuré:
Skala rotsellerin och potatisen och skär dem i mindre bitar. Lägg över i en kastrull, häll på vatten så att det täcker och koka upp. Sänk värmen till låg och sjud tills rotfrukterna är mjuka. Häll av vattnet och mosa ner dem i kastrullen igen. Mixa potatis och selleri med brynt smör och varm mjölk tills du har en slät och härlig puré. Smaksätt med salt och vitpeppar.

Svampsås:
Torka pannan och stek finhackad lök och vitlök tillsammans med svampen. När svampen är färdigstekt fyller du på med skyn från den ugnsbakade kotlettraden och grädden, kryddar med soja, konjak salt och peppar och låter såsen sjuda på låg värme till önskad konsistens.

Servera kotlettraden med sås, puré och rödlöksmarmelad.