Vindelnrökt fläskkarré i tunnbröd med bakat äpple och senapsmajonnäs

Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, kommer från Vindeln i Västerbotten. När han var liten brukade han och hans vänner göra matsäck på tunnbrödsrullar med rökt fläskkarré. Sedan tog de skotern, for ut i skogen, satte sig i en snödriva och åt sin matsäck. Fläskkarrén från Vindeln vann 2016 mästartiteln i klassen rökta helköttsprodukter under Chark SM, så gissa om Thomas var glad åt att kunna skapa det här receptet till semifinalen i Årets Kock 2016?

Ingredienser

4 portioner

200 g rökt fläskkarré, tunnskivad

3 små äpplen, Ingrid Marie

Picklade senapsfrön:

2 msk gula senapsfrön

1 dl strösocker

1 dl vatten

½ dl ättikssprit, 12 %

Senapsmajonnäs:

1 ägg

1 tsk dijonsenap

1 msk grovkornig svensk senap

1 tsk vitvinsvinäger

1 krm salt

3 dl neutral olja

Till servering:

1 frissesalladshuvud

4 mjuka tunnbröd

Du behöver också:

finmaskig sil

mixer

engångsspritspåse

Gör så här

Picklade senapsfrön:

Koka någon deciliter vatten i en liten kastrull. Tillsätt senapsfröna och blanchera dem ca 10 minuter på medelvärme. Häll av vattnet genom en sil. Häll tillbaka fröna i kastrullen, tillsätt ättikssprit, socker och vatten. Koka upp, ta av från värmen och ställ åt sidan. Låt kallna helt före servering.

Värm ugnen till 120° och baka 2 av äpplena i ugnen 20 minuter. Ta ut dem och låt dem svalna.

Senapsmajonnäs:

Lägg äggen i skålen till mixern. Tillsätt dijonsenap, grovkornig senap, vinäger och salt. Mixa ihop och tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en tunn stråle genom matarröret tills majonnäsen tjocknat. Smaka av och justera eventuellt kryddningen med mer salt om det behövs.

Fyll majonnäsen i engångsspritspåsen.

Servering:

Grilla eller stek tunnbröden på ena sidan. Skiva det sista äpplet tunt och strimla det. Skär de bakade äpplena i tunna klyftor. Lägg äppelsorterna på brödet och fördela den rökta karrén på. Bryt över frissésalladsblad och strö över de picklade senapsfröna. Klipp ett hål i engångsspritspåsen och avsluta med att spritsa på majonnäsen.

Rulla ihop varje bröd till en rulla och servera genast.

Receptet är skapat av Thomas Sjögren, Årets Kock 2015

Fler recept