Vitello tonnato på grillen

Det här är ett recept som kräver goda matlagningskunskaper och vana vid grillen. Kalv och tonfisk som grillas och serveras med läckra tillbehör och grillade grönsaker. 

Ingredienser

6 portioner

700 g putsad kotlettrad av kalv (ytterfilé)
200 g färsk tonfisk
salt och malen vitpeppar
rostade fänkålsfrön, mortlade

Rödvinsreduktion:
1 rödlök
smör
3 msk farinsocker
2 dl rött vin
2 dl mörk oxbuljong
3 kvistar timjan
salt och malen vitpeppar

Rödlöksmarmelad:
4 små rödlökar, skalade
1 dl rödlöksvinäger

Grillade grönsaker:
6 vita sparrisstjälkar
6 färska lökar
olivolja
1 citron, skalet

Till servering:
1 grapefrukt, i bitar
2 msk kapris (eller kaprisbär)

Gör så här

Gnid in kött och tonfisk med salt, peppar och fänkålsfrö. Värm ugnen till 225˚.

Rödvinsreduktion:
Fräs rödlök i smör. Tillsätt socker och låt glasera i kastrull 2 minuter. Slå på vin och buljong och låt koka ihop med timjan till önskad konsistens. Sila och krydda med salt och peppar.

Rödlöksmarmelad:
Koka in rödlöken i vinäger och låt svalna.

Grilla tonfisken hastigt för att ge den yta. Grilla därefter köttet till innertemperatur 60 ̶ 65˚, ca 20 minuter. Vänd flera gånger. Låt vila i smörpapper 15 minuter före servering. Vänd runt grönsakerna i citron och olivolja och grilla dem.

Värm på tonfisken lätt i ugn och skär upp den i skivor före servering. Skär upp köttet i skivor. Lägg upp kött och grönsaker på fyra varma tallrikar. Lägg upp tonfisken och grapefrukt till tonfisken toppad med kapris. Servera genast

Receptet skapat av Christian Hellberg till TV4:s program Grilla!

FLER RECEPT

Rulla till toppen