Cajsa Warg i Historieätarna

Elisabet Qvarford

av Elisabet Qvarford

Jag älskar tv-programmet Historieätarna. Det är en perfekt blandning historielektion och matlagnings-tv för en nördig person som mig själv. Å sen kan man sitta och voja sig åt forna tiders matvanor. Titta vad lite grönsaker de åt, oj vilken grönsaksfattig kost. Sen är det kanske inte lika roligt att gå och kolla i sin egen kyl och bara hitta ett par morötter och lite gul lök.

Titta vad lite grönsaker de åt, oj vilken grönsaksfattig kost

En nyhet för mig i höstens serie är hur kryddor genom historien varit mode. Kryddpeppar på 1600-talet, muskot på 1700-talet osv. När Historieätarna år 2090 ska beskriva vår tid kommer de säkert att lyfta fram hur förtjusta vi var i chili och att saltet skulle vara i en form vi kallade flingsalt som vi tyckte om att ta i med fingrarna.

Förra veckans avsnitt handlade om Frihetstiden på 1700-talet. Under den här tiden kom den första kokboken som blev en bästsäljare. 1755 gav husmamsellen Anna Christina Cajsa (Kajsa) Warg ut boken Hjelpreda I hushållningen för unga Fruentim(b)er. Cajsa Wargs bok gavs ut i 14 reviderade upplagor och hade stor betydelse för svensk matlagning i borgarklassen i generationer.

På Svenskt Kötts hemsida hittar du bland annat det här receptet på Cajsa Wargs kryddskinka.

På Svenskt Kötts hemsida hittar du bland annat det här receptet på Cajsa Wargs kryddskinka. Själv tycker jag att blandningen av kryddpeppar, rosmarin, mejram, lagerblad och nejlikor verkar en smula konstig för mina smaklökar men det är kanske något att testa framöver?

Ingredienser

24 portioner

3 kg rimmad skinka
2 tsk hela nejlikor
2 tsk kryddpepparkorn
2 tsk rosmarin
2 tsk mejram
5 lagerblad

Gör så här

Värm ugnen till 175°. Spola skinkan i kallt vatten. Ta bort nät och svål.

Stöt kryddorna tillsammans i en mortel. Gnid in skinkan med kryddblandningen.

Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i skinkan. Svep in skinkan väl i aluminiumfolie.

Lägg skinkan i en långpanna och sätt in den i ugnen. Beräkna 50-75 minuter per kilo. Avbryt tillagningen när termometern visar 70-75°.