"Vi vann Läderbaggen - Kolmårdens miljöpris"

Britta Andersson

av Britta Andersson

Kor och kalvar är ute i hagarna. Det är där de ska vara. Hos oss blommar nu viol, liljekonvalj, midsommarblommor och smörblommor, allt i ett. Grönskan är enorm. Hela vårt arbete går ut på att fånga solljuset, i den gröna växten skapas energi genom fotosyntesen och bonden tar hand om den energin via foder till djuren. Djuren ger oss förutom dessa vackra hagar kött till människans föda.

Vi vann 2014 års Miljöpris! Kolmårdens Djurpark instiftade pris Läderbaggen, utdelades under näringslivsgalan i Norrköping. Vi fick stå på scenen och ta emot priser och blommor under massa vackra ord om vårt arbete med ekologisk odling, hela kedjan från gräs till kött, till mat för våra gäster.

Fantastiskt omtumlande och glädjande. Ett bevis och tack för all vår strävan som vi gör i vårt arbete med djur och natur.

Fantastiskt omtumlande och glädjande. Ett bevis och tack för all vår strävan som vi gör i vårt arbete med djur och natur. Att vi utsågs måste också ses som ett tecken på tidens trend, även små företag i upplevelse och matbranschen är valbara. Närvarande i Norrköping fanns förutom alla kommunalråd och banker, Fiskeby, Holmens, Lundbergs med flera stora noterade företag.

Våra Herefordkor betar i Mariehovs kullar vid Göta Kanal, Norsholms Naturreservat och i hagen runt sjön Ören i Vånga. Alla hagarna har enorma ekar som sparats av generationer före oss.

Priset förutom äran är en resecheck och en vacker Läderbagge i trä. Läderbaggen är Östergötlands landskapsinsekt, eftersom vårt län är känt som ett av Europas bäst bevarade Eklandsskap. Läderbaggen lever i barken, den så kallade mullen på äldre träd, i över 250-300 år gamla träd hittar man stora musbajsar och det är spillning från larvstadiet.

Våra Herefordkor betar i Mariehovs kullar vid Göta Kanal, Norsholms Naturreservat och i hagen runt sjön Ören i Vånga. Alla hagarna har enorma ekar som sparats av generationer före oss.

Vi städar nu i trädgården efter vintern. Det är en utmaning att skapa en så slät gräsmatta att det går att klippa hos oss. Orsaken är en incident i vintras, någon hade glömt och stänga en grind bland kogruppen, så en morgon stod det 70 kor i trädgården. Det var blött, ingen tjäle och 70 glada kor, à 650 kilo, som tyckte detta var kul, skuttade omkring, gjorde rejäla märken i gräsmattan. Nu fyller vi i med sand så gott det går och hoppas på att gräsmattan brer ut sig.

Orsaken är en incident i vintras, någon hade glömt och stänga en grind bland kogruppen, så en morgon stod det 70 kor i trädgården.

Jag är helt övertygad om att de vet åt vilket håll de ska gå, det vill säga till trädgården, där är bonden han som kommer med maten. Vi hade fyra fem djur som smet hela hösten men de gick aldrig bort från gården utan höll sig på våra marker. Vi har en stor 90 väg som vore farligt om djuren gick ut på 2 km bort.

Andra vintermorgonen, december 2012 när gräset var snöfrostigt tyckte korna att de skulle gå hem från utgården Stjärntorp. De gick ut, följde vägen, men svängde fel borta i korset upp mot 90-vägen, men insåg efter 500 meter att detta är inte vägen hem utan vände och gick rätt, det vill säga 1 km åt andra hållet och gick in på gårdsplanen och la sig och vila. När vi kom ut på morgonen kunde vi se 32 kor liggande och idissla och vänta in oss. Spåren i nysnön som kommit på natten, avslöjade deras väg.

Det som är absolut mest spännande är våra matvandringar vi utvecklat.

Försommaren innebär massa aktiviteter för oss som säljer mat direkt till kund. Vi åker på marknader, grillar på catering, gör studentbufféer och så vidare.

Det som är absolut mest spännande är våra matvandringar vi utvecklat. Vi vandrar i naturen på Östgötaleden, på stigar, på spångar upp genom Biskop Brask ruiner och berättar historien, om vårt kulturarv och visar vad våra Hereforddjur äter, ger smakprov på ätliga växter och har med tillagad mat inspirerad av naturen och vårt matarv. Ett samarrangemang mellan oss och biologen Anette som kör rullande naturskola i Norrköping.

Gästerna i måndags var lyriska, de sa att de fick mycket mer än vad de kunde anat när de bokade, men så är vi - vi som lever nära naturen vi bara gör och känner, vi är inte så duktiga att beskriva det i ord. För då skulle vi vara poeter, det är så sinnligt och har så många dimensioner. Visan som Evert Taube skrev och Anette sjunger på matvandringen får symbolisera:

Ormbräken rister sin slingrande topp, slår upp sina gröna vingar
Lillkalven kisar o dansar galopp, i hagen där lövsången klingar
Gökar gala, ärla och svala, jaga sin föda i flygande fläng,
Fruktträden blomma, fåren de fromma
Beta bland bergen, bland sälta och äng
Solvärmen dallra kring holmar och skär,
Sommaren är HÄÄR