Järn

Kött är det livsmedel som innehåller mest järn av all typ av mat. Mörka köttslag innehåller mer järn än ljusa.

Järnets funktion

Järnets viktigaste uppgift är att transportera syret i kroppen. Järn ingår främst i blodets röda färgämne, hemoglobin. Det är hemoglobinet som transporterar luftens syre från lungorna till kroppens olika vävnader. Järn ingår även i en del enzymer.

Järnbrist i Sverige

I Sverige är det ovanligt med näringsbrist eftersom de allra flesta äter allsidigt och bra. Men det är relativt vanligt med järnbrist, ungefär var tredje kvinna i fertil ålder har det.

Kött är järnrikt

Mörka köttslag som nöt- och viltkött har högre järninnehåll än ljusa, till exempel griskött. 

De rikaste järnkällorna är inälvs- och blodmat, som lever och blodpudding. Järnet i allt kött och blodmat består till hälften av hemjärn, det är en typ av järn som är lättare för kroppen att tillgodogöra sig. Järn i vegetabilier kallas för icke-hemjärn. Det tas inte upp lika effektivt. Det påverkas mer av faktorer som stimulerar upptaget och som ingår i samma måltid, det kan vara vitamin C, kött eller fisk. I kött och fisk finns den så kallade "köttfaktorn" som stimulerar järnupptaget. 

Vad ska jag äta för att få i mig järn?

Exempel på mat som innehåller mycket järn:

LivsmedelJärninnehåll
Blodpudding, stekt, 150 gram29,2 mg
Kalvlever, stekt, 150 gram7,6 mg
Leverpastej, 2 msk (30 g)1,6 mg
Stekt pannbiff av nötfärs, 150 gram2,7 mg
Torskfilé, kokt, 150 gram0,2 mg
Spenatblad, 70 g gram (1 påse)1,4 mg
Torkade aprikoser, 30 gram1,8 mg
Jordgubbar, 100 gram0,3 mg

Tips för mer järn i köket

En gryta, soppa eller köttfärssås som lagas i en gjutjärnsgryta tar åt sig lite av järnet från grytan och maträtten blir mer järnrik. Med syrliga ingredienser i grytan, som till exempel krossade tomater eller rött vin, så blir det lite ännu lite mera järn som blandar sig med maträtten.

Varför svenskt kött Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Näring Statistik och Grafik Djuruppfödning Frågor & svarFörvaring av kött Miljö och klimat Därför väljer vi svenskt kött

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!