Grillad T-benstek med aromsmör

Det här är ett grundrecept på grillad T-benstek med förslag på ett gott aromsmör som passar till. När man grillar kött som sitter kvar på benen ger det väldigt mycket smak och saftighet i sig och därför kan en sås till kännas överflödig. Grillad T-benstek ger rejält mycket mat, en skiva är lagom till två portioner.

Ingredienser

4 portioner

2 T-benstekar, à 300−400 g
2 tsk rapsolja
2 vitlöksklyftor
salt och malen svartpeppar

Aromsmör:
200 g rumsvarmt smör
1 riven vitlöksklyfta
1/2 dl hackad persilja
1/2 msk torkad dragon
1 msk fransk senap
1 krm kajennpeppar
1 tsk worcestersås
1 msk tomatpuré
1/2 tsk salt

Du behöver också:
elvisp

Till servering:
grönsaker
klyftpotatis

Gör så här

Aromsmör:
Rör ihop alla ingredienser med elvisp. Forma till en rulle och förvara i kyl eller frys.

Skär några snitt i den feta kanten på köttbitarna. Pressa vitlöksklyftorna i oljan och blanda ihop. Pensla på vitlöksoljan på köttet och krydda med salt, peppar. Grilla över grå glödbädd, 3−5 minuter per sida beroende på hur välstekt köttet ska vara. Vänd flera gånger under tiden. Innertemperaturen ska vara 53°.

Servering:
Servera köttet med aromsmör, grönsaker och klyftpotatis.

Tips:

För att vara säker på att fläskkotletterna är svenska kan du titta efter märket Kött från Sverige när du handlar.

Vad är T-benstek?

En T-benstek är både biff och filé på samma ben. Biffen och oxfilén sitter på vardera sida om benet som ser ut som ett T. Det som skiljer en T-benstek från en porterhouse steak är storleken på filén. En Porterhouse är lyxigare då den är utstyckad där filén är tjockare. I videon nedan kan ni se Johan Åkerberg reda ut begreppen kring amerikanska namn på olika varianter av biff, entrecôte och filé.

FLER RECEPT

Rulla till toppen