Marockansk lammtagine

Ingredienser

6 portioner

400g grytbitar av svenskt lamm, i 3x3 cm tärningar
2 tsk smör
1 msk neutral olja
1 butternutpumpa, i 3x3 cm tärningar
2 stora gula lökar
6 vitlöksklyftor
1 krm kanel
1 ½ msk malen koriander
1 tsk gröna kardemummafrön, mortlade
3 tsk harissapasta
3 liter köttbuljong
¾ dl tomatpuré
3 dl kikärter, kokta
1 dl russin
150 g torkade äpplen 
0,5g saffran (1 pkt)
1,5-2 tsk salt
svartpeppar från kvarnen

Tabbouleh:
2 inlagda paprikafiléer (på burk)
1 gurka
1 stor rödlök
2 tomater
1 knippe bladpersilja
10 färska myntablad
1 citron, saften
½ dl olivolja
salt och malen svartpeppar från kvarnen

Till servering:
yoghurt 
pitabröd

Gör så här

Värm ugnen till 200°C. Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Bryn kött och pumpa i omgångar och lägg över i en ugnssäker gryta. Gör sedan samma sak med lök och vitlök. Rosta kanel, korianderfrön, kardemumma och harissa i en torr stekpanna och lägg över i grytan.

Häll på buljongen och tillsätt tomatpuré, kikärter, russin och äpplen. Krydda med saffran, salt och peppar, och rör om. Ställ in grytan i ugnen och tillaga 2 timmar, eller tills köttet är mört och faller isär. Tillsätt mer vätska om det behövs under tiden.

Tabbouleh:
Skala och finhacka paprikan, gurkan och rödlöken. Dela tomaten, ta bort kärnhuset och hacka även den. Hacka persiljan och häften av myntabladen fint. Lägg paprika, gurka, lök, tomat, persilja och mynta i en skål och vänd ner citronsaft och olja. Krydda med salt och svartpeppar från kvarnen. Dekorera med de sparade myntabladen.

Smaka av grytan, justera kryddningen och servera den med tabbouleh, pitabröd och yoghurt.