Marockansk lammtagine

Ingredienser

6 portioner

400g grytbitar av svenskt lamm, i 3×3 cm tärningar
2 tsk smör
1 msk neutral olja
1 butternutpumpa, i 3×3 cm tärningar
2 stora gula lökar
6 vitlöksklyftor
1 krm kanel
1 ½ msk malen koriander
1 tsk gröna kardemummafrön, mortlade
3 tsk harissapasta
3 liter köttbuljong
¾ dl tomatpuré
3 dl kikärter, kokta
1 dl russin
150 g torkade äpplen
0,5g saffran (1 pkt)
1,5-2 tsk salt
svartpeppar från kvarnen

Tabbouleh:
2 inlagda paprikafiléer (på burk)
1 gurka
1 stor rödlök
2 tomater
1 knippe bladpersilja
10 färska myntablad
1 citron, saften
½ dl olivolja
salt och malen svartpeppar från kvarnen

Till servering:
yoghurt
pitabröd

Gör så här

Värm ugnen till 200°C. Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Bryn kött och pumpa i omgångar och lägg över i en ugnssäker gryta. Gör sedan samma sak med lök och vitlök. Rosta kanel, korianderfrön, kardemumma och harissa i en torr stekpanna och lägg över i grytan.

Häll på buljongen och tillsätt tomatpuré, kikärter, russin och äpplen. Krydda med saffran, salt och peppar, och rör om. Ställ in grytan i ugnen och tillaga 2 timmar, eller tills köttet är mört och faller isär. Tillsätt mer vätska om det behövs under tiden.

Tabbouleh:
Skala och finhacka paprikan, gurkan och rödlöken. Dela tomaten, ta bort kärnhuset och hacka även den. Hacka persiljan och häften av myntabladen fint. Lägg paprika, gurka, lök, tomat, persilja och mynta i en skål och vänd ner citronsaft och olja. Krydda med salt och svartpeppar från kvarnen. Dekorera med de sparade myntabladen.

Smaka av grytan, justera kryddningen och servera den med tabbouleh, pitabröd och yoghurt.

Visste du att lamm är bra naturvårdare?

Får och lamm är duktiga naturvårdare. Där de betar ser de till att landskapen hålls öppna och vackra. Och det gör i sin tur att blommor, fåglar och insekter kan leva gott. Får betar gärna också löv från olika slags träd och buskar, även taggiga, vilket gör att de är suveräna på att öppna upp igenväxta marker. Det bidrar till att höga natur- och kulturvärden kan bevaras i betesmarkerna.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt lammkött här.

FLER RECEPT

Rulla till toppen