Det här är en förrätt till midsommarmiddagen som kräver en del pyssel. Du kan dock göra klart allt utom salladen i förväg.
Pastej och sylta på gris med äpple, rostad lök, jordärtskockskräm och blommig sallad
Ingredienser
6 portioner
Pastej:
250 g grislever
250 g smör
2 tsk vetemjöl
2 tsk salt
¾ dl portvin
Sylta:
350 g rimmad kokt fläsklägg, plockad
5 dl äppelmust
½ msk gula senapsfrön
1 tsk agar agar
Jordärtskockskräm:
¾ dl rapsolja
150 g jordärtskocka, skalad
citronsaft, några droppar
salt
Till servering:
1 äpple, Granny Smith
½ dl rostad lök
Blommig sallad:
späda sallatsskott
penséer
tagetes
gräslöksblommor
Du behöver också:
2 brödformar, 1 ½ liter
plastfolie
mixer
Gör så här
Klä brödformarna med plastfolie.
Pastej:
Värm ugnen till 90°. Smält smöret och låt det svalna. Mixa lever, smör, mjöl, salt och vin till en slät smet. Sila smeten och häll sedan upp den i ett 1 ½ cm lager i den ena formen. Grädda i ugn 20 minuter. Ta ut formen och kyl ner pastejen i formen.
Sylta:
Koka upp äppelmust, senapsfrön och agar agar. Blanda ner köttet i buljongen. Häll ner i den andra formen och ställ i press.
Jordärtskockskräm:
Koka jordärtskockorna mjuka i saltat vatten, häll av och låt ånga av. Mixa till en slät kräm med oljan. Salta och tillsätt citronsaften. Kyl ner.
Servering:
Skär äpplet i stavar. Blanda samman salladen. Den kan varieras med andra ätliga blommor och/eller andra salladssorter efter säsong. Skär pastejen i skivor och syltan i tärningar. Lägg upp pastejen och toppa med sylta, jordärtskockskräm, äpple och blommig sallad.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Pastej på sked
Leverpastej med picklade grönsaker, rostad lök och krasse
Gryta med griskött, äpple, lök och potatisstomp
Julköttbullar med karamelliserad lök och rödbetssallad med äpple och pepparrot
Stekt chorizo med sallad på kronärtskocka, purjolök och rostad paprika
Tunnbrödsrulle med potatissallad, rödkål och rostad lök