Det här är en italiensk rätt som du kan servera på buffé eller som huvudrätt. Köttet kan med fördel kokas dagen före servering, och sedan bara skivas upp och dekoreras. Rätten passar bäst en varm sommardag, eftersom den serveras kall.
Vitello tonnato
Ingredienser
8 portioner eller 16 bufféportioner
1 kg kalvstek, nätad
vatten
½ flaska torrt vitt vin
2 selleristjälkar, i bitar
3 persiljestjälkar
1 gul lök, klyftad
1 msk salt
10 vitpepparkorn
3 lagerblad
Sås:
200 g konserverad tonfisk
3 äggulor
1 ägg, uppvispat
4 sardeller
2 msk kapris
1 dl olivolja
saft från 1 citron
svartpeppar
Garnityr:
10 kaprisbär
200 g jungfrusallat
8 sardeller
salviablad
Till servering:
potatissallad med fänkål och rucola
Du behöver också:
stavmixer
Gör så här
Koka upp vatten och vin. Tillsätt selleri, persilja, lök och kryddor. Lägg i köttet och se till att vätskan precis täcker. Koka upp och skumma. Sänk värmen och sjud till innertemperatur 70°, ca 50 minuter. Ta upp köttet och låt det vila i smörpapper 15 minuter och sedan svalna. Kyl köttet.
Sås:
Blanda samman tonfisk, äggulor, ägg, sardeller, kapris olja, citronsaft och peppar. Mixa till en slät, ganska fast sås.
Servering:
Skär upp köttet i tunna skivor. Garnera köttet och servera med såsen. Gott till är potatissallad med fänkål och rucola.