En materialsport så god som någon

Eric Persson

av Eric Persson

Under sommaren när OS pågått som alla bäst har det grillats både till höger och vänster, hos vänner och bekanta, släktingar och grannar. Det har verkligen varit en tid att njuta, av både av umgänge och god mat.

Som "köttkunnig" hamnar man ibland i situationer där det förväntas att man tar kommando över allt från inköp, styckning till att grilla och skära upp.

Själva inköpet är oftast en "walk in the park". Jag handlar det som är bra att grilla för tillfället. Värre är det när man kommer hem till någon som inte ser vikten av att vårda sin köksutrustning.

I köket hänger ofta designknivarna vackert uppradade som en gång i tiden också var "knivskarpa". Dessvärre är de sällan i närheten av nyslipade eller ens stålade. Jag säger som "köttgurun" Håkan Fällman "Det är inte de vassa knivarna man skär sig på, utan de som ligger och skramlar i lådan".

Sedan har vi skärbrädor som ofta bär spår från årets alla dagar. Skärbrädan är för mig kanske det allra viktigaste verktyget i köket. Underlaget är själva grunden för en bakteriefri och stadig hantering.

Saker som jag gör med förbundna ögon hemma blir helt plötsligt lite knepigare att få till. Så därför kommer jag med några små tips som kommer förenkla livet i köket.

  1. Gå igenom alla knivar och släng de som är trasiga eller omöjliga att göra vassa.
  2. Skicka resten knivarna på slipning. Det är en lyx som man gott kan unna sina fina dyra knivar.
  3. Köp en magnetlist att fästa knivarna på.
  4. Ett riktigt stål är längre än kniven och kostar en slant. Många gånger mer än själva kniven. Använd den så fort knivarna används så kommer skärpan hålla nästan "for ever".
  5. Diska knivarna för hand. Först i kallt vatten sedan i varmt.
  6. Släng alla repiga och tunna plastskärbrädor och ersätt med rejäla av trä som står stadigt på underlaget och som dessutom är lätta att slipa. Plast är förvisso ok om den är minst 2 cm tjock och går att hyvla ned.
  7. Skaffa en köttermometer för perfekt resultat.
  8. Rejäla grillverktyg underlättar arbetet vid grillen när kol eller briketter är som allra hetast.
  9. Grillborste skapar underverk med grillgallret.
  10. En ren och hel pensel av modell lite större, gärna i ett material med god uppsugningsfömåga, typ bomull.
  11. Ett avlastningsbord vid grillen för alla marinader, tillbehör och glazer.
  12. Till sist. Önska er riktigt fina tandade köttknivar i julklapp och tänk på att man ofta är fler än man tror när det vankas grillafton.

Så där, nu är jag redo att äntra köket hos både grannar och bekanta, med garanterat plåsterfria händer.