Snabbt, enkelt, nyttigt och gott i en tight vardag

Kajsa Asp Jonson

av Kajsa Asp Jonson

Jag är inte bara dietist, jag är mamma också. Till två pojkar med massor av spring i benen. En normal vecka ska 10-12 gympapåsar packas och packas upp. Killarna är just nu inne i en hungrig period och maten är en viktig del i mitt och min familjs liv.

Maten vi äter hemma måste oftast vara ganska snabblagad – det är mycket annat som ska hinnas med. Jag är ganska flexibel och det händer rätt ofta att vi tar till färdiga köttbullar och andra snabba lösningar, men det finns vissa saker som jag alltid prioriterar:

  • Grönsaker och frukt i olika former finns alltid med
  • Vi dricker mjölk eller vatten
  • Jag väljer oftast ekologiskt så långt det är möjligt

Och jag väljer alltid svenskt kött, fågel och ägg. Den principen är inget jag ruckar på, och det är inget svårt val. Ibland är andra alternativ billigare men för mig är det aldrig ett alternativ att köpa dansk fläskfilé eller irländsk färs eller oxfilé.

Och jag väljer alltid svenskt kött, fågel och ägg. Den principen är inget jag ruckar på, och det är inget svårt val.

Jag ser det lite som CSR och som en investering i framtiden. Om vi inte stödjer produktionen och köper svenska (och helst ekologiska) råvaror kommer inte mycket av det som vi förknippar med det svenska – varken maten eller landskapet – att finnas kvar.

Jag ser det lite som CSR och som en investering i framtiden.

Extrakostnaden i butiken är en investering som ger en bra magkänsla. Jag vet att maten jag och mina barn äter är producerad under schyssta förhållanden. Jag litar på att vi får i oss bra näring och slipper ovälkomna tankar och känslor kring djurhållning, hormoner eller onödiga mediciner.

Extrakostnaden i butiken är en investering som ger en bra magkänsla.

Genom att ha bra grejer hemma i skåpen blir det enkelt att svänga ihop snabba goda middagar som ger bra energi och näring.

Vi har alltid köttfärs, kycklingfilé, lax, färdiga köttbullar, gröna ärter, wokgrönsaker och grovt hamburgerbröd i frysen. I skafferiet finns olivolja, pasta, matkorn, knäckebröd, tomater och bönor på burk. I kylen finns ofta en bit kassler, blodpudding, färskt kött, ägg, mejeriprodukter, pesto och goda såser som sätter piff, samt grönsaker, rotfrukter, lök, och potatis.

Mina bästa tips för god och bra mat i en tight vardag

  • Frys in köttfärs i platta paket så de snabbt tinar i vattenbad. Eller forma färsen till hamburgare så de kan stekas direkt utan att tinas.
  • Gör gärna dubbel sats av såser och grytor, frys in resterna eller spara i kylen till några dagar senare.
  • En hamburgare med grovt bröd, tomat, sallad och lök är ett bra matigt mellanmål eller kvällsmat efter träningen. Blodpudding med vitkål och lingon och eventuellt brynt kassler i tärningar är perfekt snabbmat som man alltid kan ha hemma (Jag använder tärnad eller tunt skivad kassler istället för bacon; samma smak men betydligt nyttigare!).
  • Om vi inte måste iväg på kvällen lagar jag gärna maten i ugnen. Rostade rotfrukter, köttfärslimpa, olika typer av spett, gratänger, lasagne… Det tar en stund innan maten står på bordet, men den sammanlagda tiden man faktiskt behöver stå i köket är kortare.
  • Ibland lagar jag morgondagens mat, kanske en köttfärssås eller skinksås medan jag diskar. En kvart kan vara väldigt mycket värd när det är bråttom att komma iväg.
  • Förbered med recept eller bara skriv en lista över rätter du kan laga av det du har i skåpen – ofta har man lite mer fantasi när man inte är i tidsnöd.

Genom att hitta snabba rutiner blir det enkelt att ha sunda matvanor även när tiden är knapp. Det är lätt att hamna i en fälla av tidspress, stress och brist på inspiration – men å andra sidan krävs det inte särskilt mycket för att ta sig ur ekorrhjulet.