Ät sunt och må bra

Maria Forshufvud

av Maria Forshufvud

Både arv och livsstil har betydelse för hälsan och maten är en självklar del av livsstilen. Hur man äter och dricker i vardagslag har stor betydelse, forskning visar att alkohol och övervikt är tydligt kopplade till tillväxt av cancerceller. Under senare år har det även diskuterats om en hög konsumtion av rött kött och charkuterivaror ökar risken.

Mot bakgrund av den kunskap som finns idag om samband mellan mat och cancer har WCRF sammanställt en lista med 10 råd för alla som vill anpassa sin livsstil.

World Cancer Research Fund (WCRF) är en organisation som sammanställer forskningsresultat om hur mat kan påverka cancerrisken.

Mot bakgrund av den kunskap som finns idag om samband mellan mat och cancer har WCRF sammanställt en lista med 10 råd för alla som vill anpassa sin livsstil.

De tre första råden är de viktigaste. De handlar om att inte bli överviktig och att motionera regelbundet, minst en halvtimme varje dag. Livsmedel som innehåller mycket fett och socker och lite fiber ska begränsas, sötade drycker ska undvikas.

På fjärde plats uppmuntras alla att äta mera grönsaker, frukt och fullkornsprodukter eftersom dessa har visat sig skydda mot cancer i många undersökningar.

På femte plats i WCRFs lista kommer rådet att begränsa intaget av rött kött till 500 gram (tillagad vikt) per vecka och att undvika charkuteriprodukter.

Rökning är en annan välkänd riskfaktor, ungefär 20 procent av alla dödsfall i cancer orsakas av tobaksrökning.

På femte plats i WCRFs lista kommer rådet att begränsa intaget av rött kött till 500 gram (tillagad vikt) per vecka och att undvika charkuteriprodukter.

Konsumtionen av rött kött i Sverige är i genomsnitt cirka 450 gram (tillagad vikt) per person och vecka enligt Riksmaten 2010-2011 (Livsmedelsverkets undersökning av svenskarnas matvanor). Genomsnittskonsumtionen av korv är 150 gram/vecka.

Äter man som genomsnittet, alltså ungefär 450 gram/vecka, vilket motsvarar ca 4 portioner, håller man sig under WCRFs rekommendation. Kött är en del av en näringsrik kost. Det ger viktiga näringsämnen som proteiner, vitaminer, järn och andra mineralämnen samt spårämnen.

Att leva sunt, det vill säga att hålla vikten, röra sig och äta mycket grönsaker, frukt och fullkorn är viktigt för att förebygga cancer, därefter kommer rådet om att äta lagom mycket kött, ungefär så mycket som vi i genomsnitt gör i Sverige.