Köttbranschen utlyser tre miljoner till branschutveckling

Nu går det att söka anslag till projekt med fokus på bland annat att säkra fortsatt hög djurvälfärd, hållbar köttproduktion, fortsatt låg användning av antibiotika samt ökad lönsamhet inom näringen. Slakterierna tillsammans med producentföreningarna för nöt, gris och lamm står bakom branschutvecklingspengarna som kan sökas fram till den 15 maj. 

Slakterierna och producentföreningarna inom gris, nöt och lamm samverkar med en gemensam bredfinansiering av utvecklingsarbetet för att stärka den svenska uppfödningen, genom insamling av branschutvecklingspengen. Totalt finns tre miljoner kronor till anslag där 65 procent av medlen kommer att gå till projekt för gris, 30 procent till projekt för nöt och 5 procent till projekt för lamm. Ansökan ska lämnas till Svenska Köttföretagen senast 15 maj. Här kan du göra din ansökan.

I år kommer fokus vara på projekt som leder till ett förbättrat klimatavtryck och en ökad hållbarhet inom svensk djuruppfödning samt projekt som har till syfte att kommunicera om hållbarhets- och klimataspekterna inom svensk köttproduktion. Det kan handla om kommunikation av klimateffekter, idéer för energieffektivisering eller andra sätt att utveckla och tydliggöra svensk köttproduktions fördelar vad gäller miljö och klimatpåverkan.

Utlysningen av medel riktar sig till projekt med följande syften och minst tre av nedanstående punkter måste vara uppfyllda för att finansiering ska medges:

  • Projekt som leder till förbättrat klimatavtryck och ökad hållbarhet inom svensk nöt-, gris och lammköttproduktion samt kommunikation kring desamma
  • Kunskapsöverföring inom svensk lammköttsproduktion
  • Åtgärder som förbättrar svensk lammarknad
  • Öka lönsamheten, såväl på gårdsnivå som inom näringarna, för gris, nöt och lamm
  • Säkra fortsatt låg förbrukning av antibiotika inom svensk gris-, nöt- och lammproduktion
  • Säkra fortsatt hög djurhälsa och djurvälfärd inom svensk gris-, nöt- och lammproduktion
  • Bidra till en effektivare svensk gris-, nöt- och lammproduktion
  • Bidra till minskade kostnader på gårdsnivå inom svensk gris-, nöt- och lammproduktion
  • Innovativt och nytänkande
  • Praktiskt inriktade försök
  • Marknadsföra den svenska modellen och de mervärden som finns inom varje djurslag
  • Samarbete inom branschen genom fler aktörer som genomför och finansierar projektet
Nyheter Blogg Press Filmrum Kalender Kötthack Köttpodden Go Flexitarian