Ny rapport från Svenskt kött: värderingsförflyttning pågår

Idag lanseras Svenskt kötts Rapport 2015. Den innehåller fakta och artiklar om det mesta som rör svenskt kött, djuruppfödning, hälsa, miljö och klimat. En värderingsförflyttning pågår och efterfrågan på mat med känt ursprung ökar.

– ­Det är tydligt att något har hänt och äntligen håller svenskt kött på att ta den plats som det verkligen förtjänar, menar Maria Forshufvud, vd Svenskt kött.

Rapporten samlar fakta och statistik om det svenska köttet. Om den låga antibiotikaförbrukningen och hur bönder och veterinärer kämpar mot multiresistenta bakterier. Hur vi behöver kor för att hålla det svenska landskapet öppet och hur slakterierna arbetar med kvalitetssortering.

Hittar du mellangärdet?

Rapporten har dessutom ett utvik för att få plats med Svenskt kötts uppdaterade styckningsscheman som guidar till nya köttdetaljer som exempelvis mellangärde på nöt.

Friska djur i Sverige

Svenska kor, grisar och lamm tillhör de friskaste i Europa. Efterfrågan på svenskt kött är starkare än någonsin. Importen minskade under 2014, medan konsumtionen av svenskt kött ökade med tre procent. Det är första gången på många år.

Aktuellt

Ko i skogen

Därför gör svenskt kött skillnad

Ofta kritiseras kött när man pratar om klimat, men det är skillnad på kött och kött. Skillnaden är stor mellan svenskt kött och kött från EU eller övriga delar av världen.

Quiche Lorraine med spenat, purjolök och sidfläsk

Våra 7 bästa recept på goda pajer

Får vi slå ett slag för pajen? Paj är gott, enkelt att laga och passar lika bra till vardag som fest. Här bjuder vi på våra 7 bästa recept på goda pajer.

Rulla till toppen