Svenska charkuterier i topp

Sverige är bra på charkuterier. Det tycker de tillfrågade i en ny undersökning som gjorts på uppdrag av branschorganisationen Svenskt Kött. 

Svenska charkuterier står sig mycket bra mot utländska konkurrenter. En klar majoritet, 65 procent, av de tillfrågade anger Sverige som ett land med bra charkuteriprodukter. Bland charkuterierna är rökt skinka svenskarnas favorit. Köttet ska helst komma från svenska gårdar.

– De svenska charkuterierna har en rik tradition, säger Maria Forshufvud, vd Svenskt Kött. Vi märker ett ökat intresse för svenskt mathantverk och där har charkuterierna med sina korvar och skinka en självklar plats. Våra produkter är ofta rökta istället för torkade som är vanligt i södra Europa.

Kött från svenska gårdar är det viktigaste kriteriet när svenskarna köper charkuterier, över hälften av de tillfrågade ansåg att det påverkade deras val.

Aktuellt

Ko i skogen

Därför gör svenskt kött skillnad

Ofta kritiseras kött när man pratar om klimat, men det är skillnad på kött och kött. Skillnaden är stor mellan svenskt kött och kött från EU eller övriga delar av världen.

Quiche Lorraine med spenat, purjolök och sidfläsk

Våra 7 bästa recept på goda pajer

Får vi slå ett slag för pajen? Paj är gott, enkelt att laga och passar lika bra till vardag som fest. Här bjuder vi på våra 7 bästa recept på goda pajer.

Rulla till toppen