Viktor Westerlind är inte bara intresserad av maten som den serveras på tallriken, utan även av historien och teknikerna bakom maten.
– Jag tycker mat med historia är intressant; hur man tog tillvara på maten förr i tiden och vilka tekniker som användes. Vi har många duktiga charkuterister i Sverige, en lång hantverkstradition och många regionala specialiteter. Att röka, koka, syra och torka är gamla svenska metoder för att bevara och förstärka smaker. Charkuterier är mer än delikatesser – det är också ett resursklokt sätt att ta tillvara köttet och minska svinnet.
Hur har du tänkt kring den svenska charkbrickan?
– Jag ville skapa en charkuteribricka med härliga smakkombinationer; en nyanserad blandning av olika karaktärer, smaktyper, tillverkningsmetoder och olika varianter av charkuterier. Charkbrickan består av svenska charkuterier av 100 procent svenskt kött.
– Charkuteriernas rökiga smaker matchas med olika grönsaker, rotfrukter och andra tillbehör. Krämigt och krispigt skapar kontraster för att ge en god smakupplevelse.
Hur serverar man charkbrickan bäst?
– Du kan äta de här smårätterna med fingrarna, om du vill – eller servera dem på en skiva rostat bröd.
Varför valde du de här charkuterierna?
– För att de finns i olika varianter över hela Sverige. Men det var ett svårt val för det finns så många goda svenska charkuterier att välja bland; ett syrligt isterband, en kryddig chorizo, en bit basturökt skinka, klassikerna blodpudding och falukorv… listan kan bli hur lång som helst.
För hur många personer är varje recept?
– Recepten är för 3-4 portioner och passar som förrätt eller drinktilltugg.








