Därför väljer vi svenskt kött

Det finns många goda skäl att välja svenskt kött och svenska charkuterier. Här svarar några personer som är väl insatta i branschen på varför det är viktigt för dem att välja svenskt kött.

”Visste du att svenska kor betar ute under sommaren? På så sätt hjälper de till att hålla landskapen vackra och öppna. Det är bra för blommor, fåglar och insekter. Att svensk djuromsorg dessutom håller världsklass är både tryggt och viktigt.”

Elof Nilsson Nöt- och lammuppfödare, Nors gård, Gotland

”I Sverige är får och lamm ute på bete så länge gräset växer. På så sätt hjälper de till att hålla landskapen vackra och öppna. Och det gör i sin tur att blommor, fåglar och insekter kan leva gott.”

Magnus Jönsson Lammuppfödare, Hörby Östra Sallerup

”I Sverige får grisarna strö att böka runt i. Vi använder dessutom minst antibiotika i EU, det är bra både för grisarna och vår hälsa. Svensk djuromsorg håller kort sagt världsklass.”

Jeanette Elander Grisuppfödare, Äs

”Jag är mån om vilka råvaror vi väljer till våra restauranger. Självklart erbjuder vi svenskt kött.”

Tommy Myllymäki Kock, Jönköping

"Jag är uppvuxen på bondgård och vet hur bra kött ska smaka. Att bevara våra öppna landskap är en hjärtefråga"

Carina JohanssonDikalvsproducent, Vaggeryd

”Jag gillar att äta gott och hållbart. Alternativet till att äta svenskt kött är att inte äta kött alls.”

Karin Bothén Livsmedelsagronom, Uppsala

”Att enbart servera svenskt kött är ett självklart ställningstagande! Vi betalar ett oslagbart lågt pris för vårt svenska kött – inräknat djuromsorg, miljö, smak och kvalitet.”

Per Häggqvist Krögare, Vinberg

”Jag väljer alltid kött med märket Svenskt kött på när jag handlar. Det känns tryggt.”

Madeleine Granat Grisskötare, Västerås

”Att välja svenskt kött är viktigt för mig som kock.
Det ger köttet många extra mervärden.”

Fredrik Andersson Kock, Göteborg

”Som styckmästare har jag ett ansvar att erbjuda bra råvaror till mina kunder.”

Marie Åkerberg Styckmästare, Stockholm

”Ingen skulle acceptera att dricka anonymt vin.
Det borde vara samma med kött.”

Fredrik Malmstedt  Kock, Stockholm

”Genom att välja svenskt lammkött bidrar jag till ett öppet landskap med betande djur och svenska arbetstillfällen.”

Magnus Jönsson Lammuppfödare, Hörby

”Som kock vill jag gärna veta var råvaran kommer ifrån och att djuren haft det bra när de vuxit upp. Det känns ärligare.”

Malin Söderström Krögare, Stockholm

”Svenska bönder har länge jobbat förebyggande med hälsa, miljö och hygien – ett friskt djur är ett lönsamt djur.”

Elin Ringborg Grisskötare, Västerås