Grilla

Grillning är inte bara en tillagningsmetod, det är även ett sätt att umgås kring matlagningen under sommarhalvåret.

Direkt grillning

När man lägger mindre skivor eller bitar av kött på ett galler över het glöd kallas det för direkt grillning.

Detaljer som passar för direkt grillning

  • Gris: filé, kotlett, karré, skinka (skivor), revbensspjäll
  • Nöt: filé, biff, entrecôte (skivor)
  • Lamm: filé, kotlett, entrecôte, tunnbringa, bog (skivor)

Indirekt grillning

Större detaljer kan också grillas men eftersom dessa kräver längre tid lägger man dem på galler vid sidan av glöden för att de inte ska brännas på ytan innan de är klara i mitten. Vid indirekt grillning täcker man inte hela grillens botten med glöd utan sparar ett ställe i mitten där man ställer en aluminiumform. Lägg köttet på gallret, rakt över formen som fångar upp köttsaften sedan. Vid indirekt grillning ska locket på grillen vara stängt. 

Detaljer som passar för indirekt grillning

  • Gris: hel filé, kotlettrad, karré, flintastek (tjock skiva av färsk skinka)
  • Nöt: hel filé, hel entrecôte
  • Lamm: hel entrecôte, kotlettrad/ytterfilé

Gör så här:

  1. Marinera gärna köttet. Lägg det i en plastpåse och häll på marinaden, låt det ligga svalt i några timmar. Läs mer under ”Marinera.”
  2. Tänd grillen i god tid, cirka 20-30 minuter innan köttet ska grillas. Kolen ska vara grå med synlig glöd.
  3. Lägg upp köttet på ett fat och torka av marinaden med hushållspapper.
  4. Ha gärna en sprayflaska med vatten redo och spruta vatten om köttet fattar eld.
  5. Grillgallret ska ligga på grillen en stund innan köttet ska grillas för att bli riktigt hett, då blir det vackrare yta på köttet. 

Grilltips

  • Välj gärna en styckningsdetalj med insprängt fett eller fettrand, fettet bidrar med smak och saftighet
  • Griskött och färsbiffar ska vara genomstekta
  • Lamm och nötkött kan vara rosastekta, kolla innertemperaturen med en digital stektermometer som tål hettan från grillen
  • Ska man ha grillfest för många kan man förbereda genom att förkoka köttet tills det har önskad innertemperatur. Kyl ner det snabbt och förvara i kylen. Strax före serveringen lägger man köttet över den heta grillen så att det får en läcker, grillad yta och blir genomvarmt. Pensla på en smakrik glaze någon minut innan det är klart
  • Bränn inte köttet för hårt och skär bort eventuella svartbrända bitar

Grillspett

Blötlägg först träspetten i kallt vatten så klarar de hettan bättre.

Grönsaker och kött behöver olika tid och temperatur på grillen, det är tråkigt om grönsakerna blir svartbrända i väntan på att köttet ska bli klart. Därför kan man göra separata spett eller förkoka köttet så att det bara behöver få lite färg på grillen.

Varva gärna bitar av grönsaker och kött med kryddiga korvar. 

Miljövänligare val

Använd kol som är certifierad av FSC, en organisation som värnar om skogsmiljön, och tänd grillen med någon typ av elektriskt tändare, det är miljövänligare än tändvätska.

Håll rent

Använd olika skärbrädor för att skära köttet som ska grillas och grönsakerna till salladen. Använd en ren skärbräda för att skära upp det grillade köttet.

Lägg upp det nygrillade köttet på ett rent fat, använd inte samma fat som det otillagade köttet har legat på.

Gör rent grillgallret efter grillningen. Lägg det först i blöt i en balja så lossnar det som bränt fast.

Bra grillredskap

  • Grillpensel med långt skaft för att pensla på marinad och glaze
  • Grilltång och stekspade med långa skaft
  • Digital stektermometer som tål grillvärmen

Färdigblandade kryddor och såser

Det finns en uppsjö av färdiga smaksättare som kan användas före, efter eller under tiden som köttet grillas. Man också förstås också blanda sin egen grillolja eller glaze.

Grillolja: Används som marinad och att pensla på köttet under grillningen. Det bidrar med fin yta men oljan fattar lätt eld.

Marinad: Att marinera köttet i före grillningen. Läs mer under: Marinera.

Rub: En grovmalen kryddblandning som masseras in i köttet strax före grillning.

Glaze:Penslas på köttet när det ligger på grillen, strax innan det är klart.

Barbecuesås:Serveras som kryddig sås till det grillade köttet men kan också penslas på köttet strax innan det är klart. 

Grilla inne

I en grillpanna av gjutjärn eller någon lättare metall med släpp-lätt-beläggning kan man grilla kött och grönsaker på spisen. Grilla på hög värme, utan smör eller något annat fett i pannan.

Grilltider

Köttslag   Skivtjocklek   Tid
Nötkött  
Biff/Entrecote1 1/2 cm2-3 min/sida
Skiva av rostbiff3 cm6-7 min/sida

Griskött
  
Karré/Kotlett2 cm3-4 min/sida
Skinka1 1/2 cm3-4 min/sida
Revbensspjäll3-4 cm6-7 cm/sida
Tunna spjäll1-2 cm20-25 min totalt

Lamm
  
Kotlett1 1/2 cm2-3 min/sida
Stek1 1/2 cm2-3 min/sida
Tunnbringa 4-5 min/sida
Bog/rygg1 1/2 cm3-4 cm/sida
Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!