Fett i kött

Kroppen behöver fett för att fungera. Fett behövs för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler och tillverka hormoner och hormonliknande ämnen.

Genom fettet får vi i oss också de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K som är viktiga för bland annat synen, immunförsvaret, blodets koagulation och skelett.

 

Fetthalt i kött - stor variation

Fetthalten i kött varierar från 2 procent till 40 procent beroende på typ av kött och styckningsdetalj. Renskuret kött från alla djurslag innehåller endast 2-3 procent fett.

Tips! Köttsmaken framhävs med hjälp av fettet så skär först bort fettranden på till exempel en kotlett efter tillagning.

Omättat och mättat fett i kött

Fettsammansättningen varierar med olika sorters kött. Lamm- och nötkött innehåller större mängder mättat fett. Medan griskött innehåller mer enkelomättat och fleromättat fett. Enligt flera studier från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) visar att djur som betar och äter vallfoder ökar sin andel omega-3-fettsyror i köttet.

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!