Fett i kött

Fett är ett livsviktigt näringsämne som främst behövs för att ge energi eller kalorier, men även för att vi ska kunna tillgodogöra oss fettlösliga vitaminer.

I rent kött syns det tydligt var fettet sitter, i korv och andra charkuterier är det inte lika lätt att se. Låt fettkappan sitta kvar vid tillagning av magra detaljer, det bidrar med saftighet. Man kan skära bort den efteråt om man vill.

Fetthalt i kött - stor variation

Fettinnehållet i kött och charkuterier varierar stort. Lägst fetthalt har magra detaljer som till exempel skinka från gris och ryggbiff från nöt, cirka 3 gram fett per 100 gram. Fetthalten i stekt falukorv är 23 procent. 

Omättat och mättat fett i kött

Från hälsosynpunkt är det en fördel att äta en mindre andel mättat fett och mer av det omättade. Om man äter feta styckningsdetaljer eller charkuterier ofta blir det onödigt mycket mättat fett. Griskött har en större andel omättade fettsyror än kött från lamm och nöt. I kött från djur som betar och äter vallfoder blir det något mer omättat fett. 

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!