Vitaminer och mineraler i kött

Kött innehåller fullt med vitaminer och mineraler. Enligt en analys som Livsmedelsverket har gjort så är kött en av de främsta källorna till dem.

I kött finns flera olika vitaminer och mineraler och alla har de sina specifika uppgifter i kroppen. För att vi ska må bra! I kött finns till exempel B-vitaminer, selen, järn och zink.

Mörka köttslag innehåller mer järn och zink än ljust kött.

Här kan du läsa mer om vitaminer och mineraler i kött och vad de uträttar för stordåd i din kropp och i vilka livsmedel du enkelt hittar de nyttiga vitaminerna och mineralerna.

Vad är vitaminer?

Vitaminer är organiska ämnen som i små mängder är nödvändiga för kroppens funktion. Kroppen kan bilda dem själv men inte i tillräckligt stor mängd därför måste vi ge kroppen mat som innehåller vitaminer.

Det finns 13 stycken vitaminer och de delas upp i vattenlösliga och fettlösliga vitaminer.

Vad är mineraler?

Mineralämnen är oorganiska ämnen som har stor betydelse för ämnesomsättningen. Av kroppsvikten så består 4 % av mineralämnen. De olika mineralerna har - precis som vitaminer - olika funktioner i kroppen.

Här nedan kan du lära dig mer om de olika mineralerna som din kropp behöver för att må bra.

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!