Lägg

Rimmad fläsklägg med rotmos och senap tillhör de mest klassiska rätterna i den svenska husmanskosten. Balansen mellan rotsakernas sötma, senapens pikanta smak och det salta smakrika köttet är perfekt.

Tillagning

Många läggrätter blir bättre om man lagar dem en eller ett par dagar i förväg. Låt köttet stå i sitt kokspad så återfuktas det.

Färsk fläsklägg - som man ibland kan få specialbeställa - kan kokas och användas till aladåb eller grytor. Den kan skivas och bräseras och användas på samma sätt som kalvlägg till osso buco.

Rimmad fläsklägg kokas med i klassisk svensk ärtsoppa och tärnas sedan och läggs tillbaks i soppan.

Rimmad fläsklägg med rotmos och senap tillhör de mest klassiska rätterna i den svenska husmanskosten. Balansen mellan rotsakernas sötma, senapens pikanta smak och det salta smakrika köttet är perfekt.

Om detaljen

Som man lätt kan gissa sitter läggen på grisens lår, från båda sidor vilket ger framlägg och baklägg. Framläggen känns igen på att den är vinklad, medan bakläggen är rak. Framlägg är köttigare än baklägg. Själva köttet är magert men det är omgivet av en hel del fett och ben, som gör att det nästan alltid är saftigt och mustigt när man får det på tallriken.

 

I butiken

Fläsklägg säljs framförallt rimmad, men även rökt och färsk. Svålens sitter nästan alltid kvar på köttdetaljen. Ibland är den med ben, ibland utan. Räkna med 250 g fläsklägg med ben, fett och svål per person.

Tillagning

Många läggrätter blir bättre om man lagar dem en eller ett par dagar i förväg. Låt köttet stå i sitt kokspad så återfuktas det.

Färsk fläsklägg - som man ibland kan få specialbeställa - kan kokas och användas till aladåb eller grytor. Den kan skivas och bräseras och användas på samma sätt som kalvlägg till osso buco.

Rimmad fläsklägg kokas med i klassisk svensk ärtsoppa och tärnas sedan och läggs tillbaks i soppan.

Recept

Se fler recept

Om detaljen

Som man lätt kan gissa sitter läggen på grisens lår, från båda sidor vilket ger framlägg och baklägg. Framläggen känns igen på att den är vinklad, medan bakläggen är rak. Framlägg är köttigare än baklägg. Själva köttet är magert men det är omgivet av en hel del fett och ben, som gör att det nästan alltid är saftigt och mustigt när man får det på tallriken.

 

I butiken

Fläsklägg säljs framförallt rimmad, men även rökt och färsk. Svålens sitter nästan alltid kvar på köttdetaljen. Ibland är den med ben, ibland utan. Räkna med 250 g fläsklägg med ben, fett och svål per person.

QR-kod

Vill du länka direkt till den här sidan med QR-kod?

Klicka här