Sida och tunna revben

Bacon, pancetta, enrisrökt sidfläsk, amerikafläsk, spickefläsk – så mycket godsaker kommer från grisens sida. Där finns även de tunna spjällen.

Tillagning

Hel bit av färsk sida kan fyllas och stekas i ugn. Eller bakas med eller utan svål på låg eller hög temperatur. Den knapriga svålen räknas som en delikatess och har blivit mycket populär på många finkrogar.

Både färskt och rimmat sidfläsk i skivad form används oftast till stekning, till exempel i rätten stekt fläsk med löksås eller raggmunk och lingon, eller till bruna bönor. Ett annat gott alternativ är att steka med äpple och lök.  Tärnat rimmat eller rökt sidfläsk ingår i kroppkakor och fläskpannkaka. Hel bit rimmat sidfläsk kan stekas i ugn på samma sätt som färsk sida. Rimmat fläsk i bit som steks med kummin kallas kumminfläsk.

När du steker sidfläsk smälter merparten av fettet ut från köttet. Det kallas fläskflott och var förr ett vanligt smörgåspålägg. Flottet kan sparas och användas som matfett till exempel när man steker rårakor eller raggmunk eller potatis. Det kan också hällas i de bruna bönorna.

Bacon kan stekas i mikrovågsugn mellan lager av hushållspapper. Det gör att fettet smälter ut och sugs upp av papperet.

Tunna spjäll har relativt kort tillagningstid. De kan grillas i ugn 175° eller på grillen cirka 20 minuter per sida. Här i Sverige lagas de traditionellt på hög värme till exempel kryddade med salvia eller torkad ingefära. Då får man den motståndskraftiga konsistensen. Revbenen kan också förkokas i buljong eller lättsaltat vatten och glaseras i ugn, eller långsamt stekas i ugn eller på grill under lock. Och då blir de saftiga, eftergivna och hopfallande. Läs mer om kryddning och tillagning av revben. När köttet är tillagat skärs benen loss från varandra mitt i köttpartiet mellan varje ben så att man kan äta ett köttbeklätt ben i taget. Man kan även skära isär alla benen före tillagningen för att kunna krydda och/eller marinera dem runtom.

I butiken

Från sidan får man bland annat sidfläsk, bröstsida, ryggsida och bogfläsk. Delarna säljs färska och rimmade, hela och skivade.

Färsk sida i bit kan köpas i specialbutik eller saluhallar. I vanliga matbutiker finns oftast rimmad sida i form av skivat eller tärnat sidfläsk och bacon. Beräkna 200 g rimmat sidfläsk per person. Bacon serveras sällan som enda huvudingrediens. Oftast använder man det som extra smaksättare i långkok, sallader och såser eller som frukostmat. Ett paket bacon på 140 g brukar då vara lagom till två personer.

Tunna revbensspjäll: beräkna 200 g tunna spjäll per person.

Relaterade artiklar om gris

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött