Njure

De bönformade små lammnjurarna är en delikatess.

Tillagning

Klyv njurarna på längden, skär eller klipp ut fettet i mitten och stek dem på hög värme i ett par minuter. Om temperaturen i pannan är för låg så tappar njurarna vätska och blir kokta istället för stekta.

Lammnjure passar även att grilla. Bra smakkamrater till lammnjuren är till exempel rödvin, madeira, lök, bacon och senap.

I Frankrike steker man gärna njure och serverar med senapssås eller flamberar med cognac i slutet av tillagningen. I det italienska köket skär man njurhalvorna i lövtunna skivor och steker på hög värme och rör ner rikligt med hackad persilja och finskuren vitlök i slutet av tillagningen. Före serveringen droppar man över pressad citronsaft.

I butiken

Lammnjure kan beställas i butiker med manuell köttdisk. Beräkna 150 g per portion.

Relaterade artiklar om lamm

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött