Tunnbringa

Lammtunnbringa är nedre, bakre delen av bröstkorgen. Den kallas också ibland för slaksida.

Tillagning

Lammets revbensspjäll passar att ugnsteka eller grilla, antingen på direkt värme (direkt över glöden) hela tiden och då får man ett härligt tuggigt kött. Eller först på direkt värme och sedan indirekt (vid sidan om glöden), då köttet blir mer mört och saftigt. 

Revbensspjäll av lamm kan även sjudas i buljong, glaseras och hetgrillas eller ugnstekas för att få en glansig och smakrik yta.

Om spjället benas ur kan det fyllas och rullas ihop till en rulle på samma vis som lammsadeln. Köttet kan även skäras till grytbitar eller användas till färs. Fetthalten är ca 13 %. Urbenad tunnbringa kan fyllas med exempelvis välkryddad lammfärs och sedan rullas och bindas ihop. Rullen kan sedan ugnsstekas eller bräseras.  Tunnbringan kan också rimmas, rullas och kokas till rullsylta.

I butiken

Av tunnbringa med ben behöver du köpa ca 200-250 g per person. Köper du urbenad bringa räcker det med 125-175 g.

Relaterade artiklar om lamm

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött