Lever

Tillagning

Lever från yngre nöt är att föredra eftersom den har en mjukare konsistens och därför är utmärkt att skära i skivor och steka i panna eller lägga på grillen. Den kan även helstekas i ugn eller användas i leverpastej.

En klassisk rätt är kalvlever anglais som är skivor av stekt lever som serveras med stekt bacon, kapris, skysås och potatis. Lever är även utmärkt i en mustig gryta med lök, svamp och buljong eller grädde. Det går lättare att skära jämntjocka, fina skivor av lever som varit fryst om man inte tinar den helt utan skivar den när den är halvtinad. Stek skivorna några minuter på varje sida, levern blir torr och hård om man steker för länge.

I butiken

Färsk kalvlever finns ofta i köttdisken i välsorterade butiker.

Portionsvikt/inköpsmängd: 100 g i en gryta. 125-150 g till skivad, stekt lever.

Relaterade artiklar om nöt

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött