Rostbiff

Rostbiffen är väl själva sinnebilden för en söndagsstek, vare sig man tänker på en brittisk roast beef med Yorkshire pudding eller en fransk rostbiff med rosa inre och mängder av ugnstekta rotsaker.

Tillagning

Den engelska versionen är för det mesta lite hårdare stekt, vilket ger mer markerad stekyta och en liten röd kärna. Den franska har vanligtvis lite försiktigare stekskorpa och är jämnare rosa. Rostbiff har för övrigt blivit en internationell rätt som säljs på smörgåsar och till sallader av alla slag, inte minst potatissallader. Varm rostbiff serveras i ½ cm tjocka skivor med såser som gärna smaksatts med rödvin samt med kokta grönsaker. Kall rostbiff serveras i tunnare skivor som pålägg eller på buffé.

Man bör beräkna 100-125 g per person. Innertemperaturen bör vara 50-55 ° om man vill ha köttet riktigt rött eller 60° för mediumstekt, rosa kött. Rostas passar också utmärkt till fondue och raclette och asiatiska hot pots med inte allför lång tillagningstid. Dessutom lämpligt att grilla, och till råbiff.

I butiken

Rostbiffen säljs inte bara som hel detalj utan också i skivor och strimlor som kan snabbstekas eller användas i inte alltför långkokta grytor. Beräkna 100-125 g per person hur som. Rostbiff säljs förstås i stor skala färdiglagad, vilket dock svårligen slår ett exemplar som nylagats hemma.

Relaterade artiklar om nöt

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött