Skomakarbit

Den bakre delen av ryggbiffen, som har en genomgående sena. Om man skär bort den är detaljen mör och fin.

Skomakarbit

Tillagning

Genom skomakarbiten löper en sena som man behöver skära bort för att det färdigstekta köttet ska bli mjukare. Börja med att skära bort köttet som finns på senans ovansida och därefter själva senan.

Skomakarbiten är lika mör och välsmakande som ryggbiffen och man kan skära den i skivor och steka eller grilla på samma sätt som ryggbiff men skivorna blir mindre när senan är borttagen. Därför kan man istället skära skomakarbiten i strimlor till en fin biff stroganoff eller i kuber som man trär upp på grillspett eller doppar i en fondue-gryta. Det möra köttet är mindre lämpligt för grytor och långkok


I butiken

Skomakarbit kan man fråga efter i butiker med manuell köttdisk.

Portionsvikt/inköpsmängd: 100-125 g i en köttgryta. 150 g om skivor av skomakarbit serveras som ryggbiff.

Relaterade artiklar om nöt

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött