Tunga

Tunga tillhör djurets inälvor och del av klassisk svensk husmanskost. Ett utmärkt exempel på hur man tar tillvara hela djuret.

Tillagning

Kokt tunga är en del av den svenska husmanskosten, gärna serverad varm med kokt potatis eller potatismos och en vit sås som är smaksatt med senap eller pepparrot.

Efter kokningen, när tungan fortfarande är varm, drar man bort skinnet. Kall, kokt tunga i tunna skivor är utmärkt som smörgåspålägg eller i strimlor till en sallad eller pastarätt. I svenska kokböcker från första hälften av 1900-talet rekommenderas även att man griljerar kokt nöttunga på samma sätt som julskinka.

I butiken

Tunga finns ofta i butiker med manuell köttdisk.

Portionsvikt/inköpsmängd: ca 75 g till en pastasås, sallad eller på en buffé.

Relaterade artiklar om nöt

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött