Yttre bringfäste

Yttre bringfästet är en del av den tunna muskeln som kallas för mellangärdet och som sitter innanför och under revbenen. Den kan delas upp i inre och yttre bringfästet. På engelska kallas yttre bringfästet för outside skirt. På spanska kallas det för ”faja” (bälte).

Tillagning

Ett vanligt tillagningssätt i det mexikanska köket är att skära det yttre bringfästet i strimlor, ”fajitas” (små bälten) och steka det ihop med lök och kryddor. Köttet är smakrikt med långa muskelfibrer och kan även stekas eller grillas helt, på samma sätt som flankstek. Man kan även tillaga bringfästet under längre tid på låg värme, i gryta eller ugn till det är mjukt.

Vid brässering i gryta kan man krydda och rulla ihop den platta styckningsdetaljen och binda samman den med ett steksnöre. När man skär upp steken är det viktigt att skära tvärs över muskelfibrerna, om man skär längs med fibrerna så blir det mer tuggmotstånd. 

I butiken

Yttre bringfäste kan specialbeställas i butiker med manuell köttdisk.

Portionsvikt/inköpsmängd: Beräkna 125 g kött per person för varmrätter.

Relaterade artiklar om nöt

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött