Om lammkött

Det envisa ryktet om att lamm skulle ”smaka kofta” är helt obefogat och härrör från tiden då man åt mycket gammalt fårkött. Får är numera sällsynt men kan bli mycket gott för de som gillar tydliga smaker, i till exempel rätter som får i kål.

Lammkött kommer från djur som är 6 månader till 1 år. Är djuren över 1 år räknas de som får. Ju äldre djur desto djupare blir köttsmaken. 

När man ska smaksätta lammkött finns det mycket att välja på. Vitlök, rosmarin, spiskummin, svartpeppar, honung, citron, chili, rött eller vitt vin, tomat och paprika är bara några exempel på smaksättningar som passar fint till lammkött.

Svensk Lammstek i panna

Att tillaga lammkött

Tillagning av lammkött

Lammkött är ett lyxigt kött som kan varieras, tillredas och smaksättas på en mängd olika vis. Den klassiska franska smaksättningen med vitlök och rosmarin (eller andra kryddörter) är mycket njutbar, men lamm kan kombineras med så mycket mer: spiskummin, svartpeppar, honung, citron, chili, rött eller vitt vin, tomat och paprika är bara några av goda smakkamrater.

Mörheten varierar mellan de olika styckningsdetaljerna, vilket beror på att de innehåller olika mycket bindväv och insprängt fett samt hur hårt de arbetat. Används muskeln mycket blir muskelfibrerna grövre. Vill du lära dig mer om hur man tillagar de olika detaljerna bäst? Klicka på den detalj nedan du är intresserad av för att se var den sitter, hur den ska tillagas och till vilken innertemperatur. Här kan du läsa om fler sätt att tillaga kött på.

Innertemperaturer

En termometer är ett av de viktigaste redskapen när man tillagar kött. Att veta mer om hur den används gör dig till en bättre kock. När man tillagar kött bör man avbryta tillagningen innan det kommit upp i den slutliga temperaturen. Detta beror på att innertemperaturen fortsätter att stiga även efter tillagningen. Mindre köttbitar stiger med ytterligare 1–2 grader medan större köttbitar stiger med cirka 3–5 grader.

Innertemperaturer för de vanligaste detaljerna

  Rare Medium Well Done
Bog 55°C 60°C 75°C
Bringa     60–70°C
Entrecôte 50–54°C 60–62°C 65–72°C
Färs 56–58°C 65°C 70°C
Innerfilé 54–56°C 56–58°C 70°C
Kotletter 54–56°C 56–58°C 70°C
Lever 60°C 70°C
Lägg 70–85
Racks 54–58°C 58–65°C 70°C
Rostbiff 58°C 60°C 70°C
Stek 54–56°C 56–58°C 70°C
Ytterfilé 54–56°C 56–58°C 70°C

Alla styckningsdelar av lamm

Styckning av lammkött

Styckning och tillagning av lammkött

Styckning av lamm med ben

Uppfödning av lamm

Svensk lammuppfödning

Det svenska lammköttet kommer vanligtvis från djur mellan ett halvt till ett år gamla. Förr slaktades de flesta lammen under höstmånaderna, men nu finns det svenskt lammkött under hela året. Den effektivare styrningen av produktionen har resulterat i minskad variation i slaktkropparnas storlek och fettansättning, så att de flesta slaktkroppar nu uppfyller marknadens krav. Det innebär även bättre möjligheter för en optimal styckning och därmed ett bättre utnyttjande av slaktkropparna.

Produktionen av lammkött i Sverige täcker ca 35% av den inhemska konsumtionen. Det skapar ett behov av import av i första hand lammstek, som i stor utsträckning kommer från Nya Zeeland. Det importeras även racks och kotletter.

» Här kan du läsa mer om varför man ska välja svenskt lammkött

Djuröga
Rulla till toppen