Danska frikadeller med selleri

Ingredienser

4 portioner

1 liter vatten
2 msk salt/liter vatten
2 citronskivor
650 g rotselleri, i stavar

Frikadeller:
300 g kalvfärs
200 g fläskfärs eller blandfärs
½ dl ströbröd
½ dl mjölk
½ gul lök, finhackad
1 litet ägg
½ tsk salt
1 krm malen vitpeppar

Sås:
4 dl spad från sellerikoket
2 msk smör
3 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
1 äggula
1 tsk citronsaft, pressad

Till servering:
kokt potatis
hackad persilja

Gör så här

Koka upp vatten med salt och citronskivor. Koka selleristavarna nätt och jämnt mjuka. Låt dem rinna av och spara kokspadet.

Frikadeller:
Blanda samman ströbröd och mjölk. Rör ner färs, lök, ägg och kryddor och forma till bullar. Koka upp kokspadet från sellerin och sjud bullarna 3−4 minuter eller tills de flyter upp. Skär igenom en bulle och kontrollera att den är genomkokt. Ta upp bullarna med hålslev och sila spadet väl.

Sås:
Mät upp 4 dl av kokspadet och häll i en kastrull. Knåda ihop smör och mjöl till en kula. Vispa ner i det sjudande spadet tillsammans med grädde. Koka upp, sänk värmen och sjud såsen 2−3 minuter. Rör ut äggulan med 2−3 matskedar av såsen och vispa sedan ner den i den färdiga såsen. Tillsätt citronsaft och blanda i selleristavar och frikadeller.

Servera med kokt potatis eller ris och garnera med hackad dill eller persilja.