Fajitas på marinerad mellangärde

Nu hittar vi flankstek nästan i alla livsmedelsbutiker, och det har blivit dags att pröva en liknande styckningsdetalj, mellangärde. Den styckas ut efter amerikansk modell, där den kallas skirt steak. Den har blivit populär att grilla, men passar även som fyllning i fajitas. Hittar du inte mellangärde, använd flankstek, men då behöver du öka på tillagningstiden. 

Ingredienser

4 personer

500 g mellangärde

Marinad:
½ dl vatten
1 msk rapsolja
1 tsk spiskummin, malen
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 krm svartpeppar, nymalen
2 gula lökar, i tunna klyftor 
2 msk rapsolja
1 röd paprika, strimlad
1 gul paprika, strimlad
1 påse Fajitas, kryddmix

Guacamole:
2 avokador 
1 påse guacamole kryddmix

Till servering:
tortillabröd
riven ost
taco-sås
strimlad isbergssallad
tärnade tomater
gräddfil
limeklyftor

Gör så här

Blanda samman ingredienserna till marinaden i en skål. Lägg i köttet och låt stå i kyl 1−2 timmar. 

Förbered bröd, riven ost, tacosås, sallad, tomater, gräddfil, lime och guacamole.

Ta fram köttet så att det är rumsvarmt när det ska stekas.Torka av köttet och stek det i olja på hög värme i en stekpanna, ca 7 minuter per sida. Lägg det på en skärbräda, låt vila i ca 10 minuter. 

Fräs löken i olja på medelvärme i samma panna där du stekte köttet. Den ska inte få färg utan bara bli mjuk och genomskinlig. Tillsätt paprika och fortsätt att fräsa till allt är mjukt. Lägg blandningen i en skål.

Dela köttet i två delar. Skär varje bit i strimlor, tvärs över muskelfibrerna, från långsidan. Den långsmala köttbiten ska alltså inte skäras som en brödlimpa, från kortsidan för då blir det segt, utan från långsidan.

Värm köttet med lök- och paprikablandningen samt kryddmixen i en traktörpanna. Tillsätt eventuellt lite vatten om blandningen är för torr. Servera genast med tillbehören.